top of page

Angst en depressie

ANGST EN DEPRESSIE
duistere kamer

Foto: Erika Osberg, Unsplash

Veel mensen krijgen tijdens het afbouwen van Oxycodon, Fentanyl, Morfine of Tramadol last van angst, depressie of triestheid. Je gevoelens  zijn lange tijd onderdrukt geweest door de opiaten. Wanneer ze weer naar boven komen, kan dat heel overweldigend zijn.

Maar er zijn ook andere, lichamelijk oorzaken van dat trieste gevoel.

Dopamine

Dopamine

Overprikkeling, vermoeidheid

Opiaten stimuleren de productie van dopamine. Dopamine is betrokken bij het beloningssysteem van de hersenen en het ervaren van geluk, blijdschap, welzijn en genot en wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. In de periode dat je opiaten gebruikte had je lichaam volop beschikking hierover.

Wanneer de aanvoer van opiaten stopt, stort de dopamineproductie in: weg geluksgevoel. Je voelt je ellendig en verlaten.

 

Op de pagina Verslaving lees je meer over wat er tijdens het ontwennen in het lichaam gebeurt waardoor je je angstig en depressief kunt gaan voelen. 

Overprikkeling en vermoeidheid

Ontwennen kost enorm veel energie. Door het ontwenningsproces krijgt je lichaam zoveel te verwerken, dat je overprikkeld raakt, zowel lichamelijk als geestelijk. Je hele lichaam, iedere cel, staat op zijn kop; dat maakt je extra gevoelig voor gevoelens en emoties.

 

Je bent extra kwetsbaar, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook vermoeidheid en gebrek aan slaap, wat veel voorkomt, spelen daarbij een rol. 


Ook als je gewoonlijk geen emotioneel type bent, kun je last krijgen van depressieve gevoelens. Je kunt overvallen worden door angst en onverklaarbare huilbuien. Het hoort er allemaal bij. Zorg goed voor jezelf, probeer afleiding en gezelschap te zoeken, als dat mogelijk is. Als je dat kunt, praat dan over je gevoelens. Dit kan enorm opluchten.

​

Misschien heb je in het verleden al eens te maken gehad met angst of depressie. Of misschien is het nieuwe voor je. Als je het erg moeilijk vindt om met al deze gevoelens om te gaan, aarzel dan niet om dat te bespreken met je huisarts.

Neem je gevoelens serieus

Neem depressieve gevoelens altijd serieus

Je hoeft je er niet voor te schamen als je je in deze periode depressief voelt: het kan iedereen overkomen. Vaak zijn deze gevoelens van tijdelijke aard. Maar op het moment dat ze optreden, maakt dat ze er niet minder om.  Let erop dat deze gevoelens niet al te hevig worden en je hele dag gaan beheersen. 

Medicatie kan een (tijdelijke) oplossing zijn, maar misschien is het beter om eerst het afbouwen te voltooien. Of misschien dat, in een later stadium, wanneer het afbouwen achter de rug is, therapie een idee is. Bespreek het met je arts.

 

Maar het kan ook zijn dat je je na het afbouwen weer helemaal goed voelt en dat die nare gevoelens straks helemaal verdwenen zijn. Sowieso voel je je straks een ander mens!

zonnige kamer

Foto: Kumar Vivek, Unsplash

Ondersteuning

Ondersteuning

Ondersteuning van bijvoorbeeld je partner, vrienden of familie kan helpen. Vraag daar gerust om. Mensen zullen je graag willen helpen, maar (soms) moet je er wel om vragen.

 

Zijn er weinig mensen om je heen waarmee je over je gevoel kan of wil praten, dan is een gesprek met je arts aan te raden. Neem depressieve gevoelens altijd serieus. Blijf niet in je eentje tobben.

Afleiding

Afleiding

Als je je niet happy voelt, zoek dan zoveel mogelijk afleiding. Even iemand bellen. Ontspannende bezigheden, een klein klusje, muziek luisteren, films kijken.

Af en toe een beetje wandelen, proberen je stijve spieren los te maken. Gezond eten helpt je lichaam om op krachten te komen -  als je tenminste in staat bent om te eten. Zorg dat je lekkere dingen in huis hebt, voor als je trek krijgt.

Bron/link:
Guidance for opioid reduction in primary care, Oxford Pain Management Centre  *

 

Eigen ervaring en studie

Links naar alle bronnen
bottom of page