top of page

Stichting Opiaten Afbouwen 
Meerjarig Beleidsplan

In dit meerjarig beleidsplan worden de zaken die de komende drie jaar (2023-2026) richtinggevend zijn voor onze organisatie beknopt weergegeven.

 

â–  Missie: waar staan we voor?
 

Wij zetten ons in voor de verbetering van de behandeling van mensen die verslavende pijnstillers op doktersrecept zoals Oxycodon, Fentanyl, Morfine of Tramadol gebruiken en/of afbouwen en meer erkenning van de problemen die daarmee gepaard gaan.

​

â–  Visie: waar gaan we voor? 


• Het kan beter, het moet beter! Wij gaan voor een betere ondersteuning en begeleiding van mensen die opiaten gebruiken en/of daarmee willen stoppen, zowel tijdens het gebruikstraject als ook tijdens het afbouwtraject van opiaten.

 

• Wij gaan voor maatwerk in het afbouwtraject.

 

• Wij gaan voor betere informatie rondom het gebruik en afbouwen van opiaten, niet alleen voor de patiënten maar ook voor de voorschrijvende artsen.
 

â–  Doelstelling
 

Doelstelling van Stichting Opiaten Afbouwen is  de verbetering van de informatievoorziening, behandeling, begeleiding en ondersteuning van mensen die opioïde pijnstillers op doktersrecept zoals Oxycodon, Fentanyl, Morfine of Tramadol gebruiken of gaan afbouwen. Daarbij ligt voor ons de nadruk op het afbouwtraject.

 

â– Kernwaarden: waar geloven we in? 
 

Wij vinden dat mensen die opioïde pijnstillers gebruiken een meer individuele behandeling moeten krijgen. Niet alleen tijdens het gebruik van de opiaten maar ook tijdens het afbouwen daarvan.


Bovendien zijn wij ervan overtuigd dat het beschikbaar komen van medicatie in lagere doseringen essentieel is om het afbouwtraject menselijker te maken.

 

Wij vinden dat mensen die opiaten afbouwen dit moeten kunnen doen op een zo humaan mogelijke manier.

 

â–  Strategie: hoe gaan wij onze doelen bereiken?

 

Betere ondersteuning en begeleiding

Wij blijven benadrukken dat de ondersteuning en begeleiding van mensen die opiaten gebruiken en/of afbouwen verbeterd moet en kan worden.

 

Niet alleen bij grote organisaties, maar ook bij de patiënt zelf. Wij willen mensen die opiaten op doktersrecept gebruiken ervan bewust maken dat  goede ondersteuning en begeleiding noodzakelijk is om een afbouwtraject succesvol te kunnen doorlopen - en dat men daar ook recht op heeft.

 

Maatwerk

• Wij volgen nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale patiënten begeleiding en ondersteuning en werken daar, waar mogelijk aan mee, door het geven van input vanuit onze ervaringsdeskundigheid.

Voor de toekomst zullen digitale applicaties een belangrijke rol gaan vervullen, omdat steeds opnieuw blijkt dat artsen beschikken over te weinig tijd en/ of expertise op het gebied van afbouwen.

 

• Het is zeer wenselijk dat er meer plekken/ gespecialiseerde klinieken komen waar mensen met chronische pijn en een opiatenverslaving behandeld kunnen worden, ofwel ambulant, ofwel intern.

 

• Vanuit onze eigen ervaring blijven wij benadrukken dat artsen meer maatwerk moeten leveren aan patiënten die opiaten gebruiken en/of afbouwen. Iedere de patiënt is anders qua lichamelijke en geestelijke constitutie; artsen dienen hier veel meer rekening mee te houden.

 

• Wij pleiten voor het vaker voorschrijven EN standaard vergoeden van taperingstrips (op maat gemaakte medicatiestrips waarmee de dosis van de medicatie tijdens het afbouwen in hele kleine stapjes omlaag wordt gebracht), met name in het laatste gedeelte van het afbouwtraject.

 

Betere informatie

• Wij blijven ons inspannen om bij te dragen aan goede, praktische informatie die aan patiënten wordt aangeboden via artsen en via de reguliere kanalen.

 

• Via deze website www.opiatenafbouwen.nl  bieden wij zelf praktische informatie over het afbouwproces van opiaten.

 

• Via onze Facebook pagina’s verspreiden wij actuele informatie die belangrijk is voor mensen die opioïde pijnstillers gebruiken en/of willen afbouwen.

 

 

â–  Onze doelen
 

• Dat er meer maatwerk wordt geleverd aan mensen die opiaten afbouwen, zodat het succesvol afbouwen van deze middelen menselijker en gemakkelijker wordt.

 

• Dat mensen gemakkelijker de weg zullen vinden naar een manier van afbouwen die bij hen past.

 

• Dat zowel artsen als patiënten bewuster zullen omgaan met het gebruik van opiaten.

 

â–  Met welke middelen gaan we dit realiseren?

 

Landelijk beleid

• Het bestendigen van onze contacten met beleidsmakers, zodat wij kunnen meepraten over nieuwe beleidsplannen rondom het begeleiden en ondersteunen van mensen die opiaten afbouwen.

 

• Het uitbreiden van ons netwerk van ervaringsdeskundigen, zodat onze uitingen breed onderbouwd zijn.

 

Ons bereik vergroten

• Via alle mogelijke manieren het bestaan van www.opiatenafbouwen.nl en de doelstellingen zoals beschreven in de statuten van Stichting Opiaten Afbouwen onder de aandacht brengen.

• Het bereiken van zoveel mogelijk mensen die problemen ervaren tijdens het afbouwen van verslavende medicatie zoals Oxycodon, Fentanyl, Morfine of Tramadol met onze informatie.
 

• Het onderhouden van goede contacten met de media.
 

• Het onderhouden en actueel houden van onze website www.opiatenafbouwen.nl
 

• Het onderhouden van onze openbare Facebook pagina ‘Afbouwen Oxycodon, Fentanyl, Morfine en Tramadol’ en onze besloten Facebook pagina ‘Opiaten Afbouwen’.

 

• Het regelmatig uitbrengen van onze Nieuwsbrief.

 

 

Bekendheid genereren voor onze doelen

 

• Waar mogelijk de pers, media, politiek en beleidsmakers benaderen om de aandacht te vestigen op de noodzaak van verbeterde ondersteuning en begeleiding van mensen die opiaten afbouwen en meer maatwerk tijdens hun afbouwtraject.
 

• Zoveel mogelijk ons gezicht laten zien op congressen, bijeenkomsten van professionals en het geven van lezingen. Via gesprekken met bezoekers, flyermateriaal en publicaties de aandacht vestigen op de noodzaak van betere ondersteuning voor mensen die opiaten afbouwen

 

 • Overal waar mogelijk de informatie op onze website onder de aandacht brengen.

​

​

bottom of page