top of page

Kaasjes en wijn... en vergoeding van taperingstrips in je Kerstpakket

Voor HR-medewerkers (vroeger heette dat personeelszaken) heeft #mentalegezondheid in 2022 een grote prioriteit. Dat is goed nieuws - en een mooie gelegenheid om eens te kijken naar een ongemakkelijke kwestie die al jaren speelt.


In Nederland gebruiken meer dan 3 miljoen mensen antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen, antipsychotica en pijnstillers zoals Oxycodon. Dat is 1 op de 6 Nederlanders. Dit soort medicatie kan mensen helpen te blijven functioneren, te blijven werken. Zolang ze doorgaan met het gebruik lijkt er niets aan de hand.


Maar dan komt het moment dat men ermee willen stoppen. Vaak is het gevoel van ‘afstomping’ aanleiding om te willen stoppen. Het kan ook zijn dat de klachten zijn verminderd. Waarom zou je dan nog door blijven slikken?


Echter, meer dan de helft van de mensen slaagt er niet in om te stoppen, omdat de afbouwstappen te groot zijn, met ernstige ontwenningsverschijnselen tot gevolg.


Ze besluiten om de medicatie dan maar te blijven gebruiken. Ze durven zich niet ziek te melden omdat ze er tegenop zien om hun problemen te bespreken met de bedrijfsarts of leidinggevende.


Afbouwmedicatie op maat in de vorm van taperingstrips is de beste manier om met kleine stappen af te bouwen. Daar is volop onderzoek naar gedaan.


Een afbouwtraject met taperingstrips kost gemiddeld 300 euro. Voor veel mensen met een laag inkomen is dit financieel niet haalbaar. Qua zorgverzekeraars vergoeden alleen DSW en ENO deze methode. Bij de keuze van een (collectieve) zorgverzekering kunnen bedrijven hiermee rekening gehouden.


Maar er is ook een andere mogelijkheid. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld in de ondernemings-CAO aanvullende afspraken opnemen om het gebruik van taperingstrips te vergoeden. Dit kan grote winst opleveren voor zowel werkgever als werknemer: een win win situatie!

"Afbouwmedicatie opnemen in ondernemings-cao: dat zou een mooie aanvulling zijn op de kaasjes en wijn in het kerstpakket...!"

@Bedrijven Bedrijven kunnen contact opnemen via info@verenigingafbouwmedicatie.nl voor meer informatie over speciale prijzen voor bedrijven. Achtergrondinformatie over taperingstrips lees je hier.

@Particulieren

Taperingstrips bestellen en kijken welke soort strips er worden gemaakt: www.taperingstrip.nl


bovenste foto: Sydney Sims, Unsplash44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page