top of page

Jouw opiaten stopzetten: kan dat zomaar?


Mag een arts een recept voor opiaten zomaar stopzetten? Het trieste antwoord is, ja. Het gebeurt regelmatig dat zware medicatie wordt stopgezet wanneer een huisartsenpraktijk wordt overgenomen, of wanneer je overstapt naar een andere huisarts. En soms zijn er huisartsen die, onder het motto van “het opiatengebruik moet omlaag worden gebracht ” plotseling overgaan tot het nemen van harde maatregelen.


Dit is het verhaal van Ineke*. Zij lijdt aan een chronische spierziekte, gedeeltelijke verlamming en ernstige zenuwpijn. Ze gebruikt al zes jaar morfine, elke dag zes injecties. Vlak voor het weekend kreeg zij te horen dat de morfine werd stopgezet en dat zij zich maandag moest melden voor een gesprek. Ineke gaf aan dat zij bang was voor ontwenningsverschijnselen, omdat ze de morfine al zo lang gebruikt. Maar daar had de arts geen boodschap aan.

Voor iemand die opiaten gebruikt is plotseling stopzetten van de medicatie de grootste nachtmerrie die er bestaat. Volledig in paniek besloot Ineke via internet morfine te kopen, op de zwarte markt. Maar als je medicatie besteld via internet heb je geen enkele zekerheid dat er in het doosje ook echt zit wat erop staat. Je moet er niet aan denken dat zoiets mis gaat....

Mensen op onze Besloten Facebookpagina Opiaten Afbouwen reageerden geschokt, vol afschuw en medeleven: "Barbarisme in het kwadraat". "Wat een onkunde bij heel veel artsen op het gebied van afbouw van medicatie - schrikbarend!". "Het wordt tijd dat het roer omgaat en er verplichte en gedegen bij scholing komt!"

Kan een arts een recept voor opiaten zomaar stopzetten, vroeg men zich af. We vroegen Vincent Feis, verslavingsarts en lid van onze Medische Raad, of een arts dit zomaar mag doen. Hieronder zijn antwoord.

“De exacte juridische achtergrond ken ik niet, maar indien een arts tot de afweging komt dat bepaalde vorm van medicatie niet medisch noodzakelijk, niet zinnig/niet helpend, schadelijk of onverantwoord is, dan kan de arts besluiten om medicatie niet (meer) voor te schrijven. Voor zover ik weet kan een arts niet gedwongen worden om medicatie dan toch voor te schrijven. Wanneer een bepaalde medicatie is gestart door een eerdere arts, dan is een nieuwe/vervangende arts niet verplicht om die medicatie over te nemen.

Het opiaat ontwenningssyndroom is ziekmakend, leidt tot veel vervelende symptomen en is extreem oncomfortabel. Toch is het proces van opiaatontwenning zelden levensbedreigend, tenzij er sprake is van lichamelijke/psychiatrische aandoeningen die maakt dat ontwenning wel levensbedreigend kan zijn. Een dialoog tussen arts en patiënt is dan de beste manier om tot een passende oplossing te komen.”

Maar wat als een dialoog onmogelijk is...?

In sommige gevallen echter is een dialoog onmogelijk.

Manuela* vertelt: “Ik heb dit aan den lijve ondervonden met Oxycodon. Als op een dag iemand beslist om het jou niet meer voor te schrijven, dan heb je geen poot om op te staan. De enige "keuze" die ik kreeg was me direct aanmelden bij de verslavingszorg. Nu heb ik Suboxone en dat schijnt gelukkig niemand een probleem te vinden, maar ik realiseer me terdege dat bij het wisselen van arts ook het voorschrijven van deze medicatie opnieuw bekeken zou kunnen worden. Zolang je deze middelen gebruikt zit je in een hele afhankelijke situatie."

"Cold turkey is niet zeer ernstig want je gaat er niet aan dood." Dit lijkt de achterliggende gedachte...

Kort samengevat: ja, een recept voor opiaten (of andere medicatie) plotseling stopzetten kan dus inderdaad zomaar. Kennelijk wordt het “opiaat ontwenningssyndroom”, oftewel cold turkey stoppen met opiaten door artsen niet aangemerkt als zeer ernstig. Dat het een nachtmerrie is voor degene die het moet beleven schijnt van minder belang te zijn.

Op de bijsluiter staat: opiaten mogen niet zomaar gestopt worden. Hoe kan het dat een arts deze waarschuwing naast zich neerlegt?”

Carol Vlugt, oprichter en woordvoerder van Opiaten Afbouwen: “Wij vinden dit schokkend, niet alleen vanwege het onbegrip, maar ook vanwege de achteloosheid die eruit spreekt. Het lijkt wel of zo’n arts denkt dat wij deze medicatie voor ons plezier gebruiken. Terwijl het nota bene door de artsen zelf is voorgeschreven. En weet je wat helemaal het toppunt is? Op de bijsluiter van opiaten staat altijd een waarschuwing dat het gebruik nooit zomaar gestopt mag worden! Hoe kan het dan dat een arts deze waarschuwing zomaar naast zich neerlegt...?"


* Om privacy redenen zijn de namen in dit verhaal gefingeerd.348 weergaven0 opmerkingen
bottom of page