Dopesick in eigen land

We weten inmiddels allemaal wat de familie Sackler heeft aangericht met haar agressieve marketingtechnieken om het verslavende Oxycontin (Oxycodon) aan de man te brengen. De gevolgen van Oxycontin en het menselijk drama dat erachter schuilgaat zie je in de schokkende serie Dopesick, die vanaf vrijdag 12 november wordt uitgezonden op Disney+ (Disney, dat verzin je toch niet).


Ook in Nederland is een groot aantal langdurige gebruikers van opiaten dat geen passende zorg weet te vinden.

Maar laten we niet vergeten dat er in Nederland weliswaar geen opiatenepidemie is, maar dat er ook in ons land een groot aantal langdurige gebruikers van opiaten is. Mensen die soms al tientallen jaren enorme doses Oxycodon of andere opiaten gebruiken. Ze liggen niet op straat en zijn dus niet fotogeniek genoeg om er een serie over te maken, maar ze zijn er wel. Ook hier spelen zich menselijke drama’s af.


“Een huisarts ziet ondertussen wat de pillen doen met zijn patiënten…” schrijft NRC over het verhaal dat verteld wordt in Dopesick.


Het is te hopen dat ook Nederlandse huisartsen die naar deze serie kijken zien wat de pillen doen met hun patiënten. En dat zij diegenen die bepalen welke zorg er in ons land geboden wordt aan opiaatgebruikers op overtuigende wijze duidelijk maken dat

deze zorg verbeterd dient te worden.


Laten we niet te veel tijd verspillen met gruwelen over de Amerikaanse crisis. Ook in ons eigen land is werk aan de winkel. Onderzoek! Doorpakken!


https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/09/imposante-serie-dopesick-maakt-de-amerikaanse-opiatencrisis-behapbaar-a4064797


foto:Towfiqu Barbhuiya, Unsplash

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven