VGZ houdt zich niet aan belofteTijdens de rechtszaak 5 oktober jl. tussen VGZ en de Vereniging Afbouwmedicatie over vergoeding van taperingstrips beloofde VGZ aanvragen voor vergoeding van taperingstrips voorlopig niet af te wijzen - in afwachting van de uitspraak van de rechter. O.a. het Pharmaceutisch Weekblad tekende deze belofte op.

“ dat VGZ .. in afwachting van het hoger beroep heeft aangegeven vergoeding van medicatie niet af te wijzen omdat het gaat om afbouw per dag, mits dit niet duurder is dan weekdosering.” bron: Pharmaceutisch Weekblad, 22-10-2021

Echter, sindsdien zijn er bij de Vereniging Afbouwmedicatie al 10 noodkreten binnengekomen van mensen die van hun arts een recept hadden gekregen voor taperingstrips, maar desondanks een afwijzing hebben gekregen.

Recept van arts voor taperingstrips wordt niet vergoed

De afwijzingen die VGZ verstuurt bevatten, naast veel warrige taal, minstens twee onjuistheden.


1. Taperingstrips zouden duurder zijn dan reguliere afbouwmedicatie.

Dat is onjuist; tijdens de rechtszaak werd voorgerekend dat taperingstrips goedkoper zijn dan de reguliere afbouwmethode.

2. Er zou geen bewijs zijn voor de effectiviteit van taperingstrips. Ook dit is onjuist: taperingstrips zijn volgens 10 hoogleraren van Nederlandse UMC’s, volgens wetenschappelijke onderzoek EN volgens talloze mensen die er succesvol mee hebben afgebouwd, de beste manier om te stoppen met antidepressiva.

Geen reactie op aangetekende brief

Op 24 oktober jl. stuurde de Vereniging Afbouwmedicatie VGZ hierover een aangetekende brief, waarin wordt gevraagd om opheldering omtrent de redenen die VGZ aandraagt voor de afwijzingen en de reden van het verbreken van de gedane belofte. We zijn nu elf dagen verder en VGZ heeft nog niet gereageerd.foto: Jametlene Reskp, Unsplash


58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven