Voor wie wordt 16 november een nachtmerrie…?
Wordt het een nachtmerrie voor VGZ, die al jaren haar uiterste best doet om vergoeding van afbouwmedicatie-op-maat tegen te houden, daarbij gesteund door zo’n beetje alle zorgpausen in Nederland? Of voor mensen met een laag inkomen die antidepressiva gebruiken en dolgraag wil afbouwen, maar zich niet kunnen veroorloven om zo’n € 100 per maand te besteden aan taperingstrips.

Tien hoogleraren van Nederlandse UMC’s, wetenschappelijke onderzoek en ervaringsdeskundigen say YES to taperingstrips ...

Taperingstrips zijn volgens 10 hoogleraren van Nederlandse UMC’s, volgens wetenschappelijke onderzoek EN volgens talloze mensen die daarmee succesvol hebben afgebouwd, de beste manier om te stoppen met verslavende medicatie. Taperingstrips zijn een Nederlands product; in verschillende landen worden ze al vergoed. Maar hier niet.

VGZ says NO

Op 16 november a.s. wordt de uitspraak verwacht in de hoger beroep zaak van Vereniging Afbouwmedicatie vs VGZ over de vergoeding van taperingstrips. Wordt VGZ straks verplicht om te gaan vergoeden? Of niet…? Trieste bijkomstigheid is dat antidepressiva het meest worden gebruikt door mensen met lage inkomens, die het in het leven sowieso al een stuk moeilijker hebben dan de voornoemde zorgpausen..

Oxycodon en andere verslavende pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen, antipsychotica en anti-epileptica...

De uitspraak treft indirect ook mensen die antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen, verslavende pijnstillers zoals Oxycodon en andere opiaten, anti-epileptica, en willen afbouwen. Immers, een uitspraak waarin VGZ wordt gedwongen om te vergoeden zal via precedentwerking mogelijk ook gelden voor afbouwmedicatie voor deze middelen.

Wat is het probleem…? Afbouwen met taperingstrips is goedkoper dan afbouwen via de methode van Tabel 3, die door de beleidsmakers wordt voorgestaan. Waarom kan dan niet voor de goedkoopste oplossing worden gekozen? Als alle betrokkenen dat willen...?

Waarom willen de beleidsmakers per se op de stoel van de behandelend arts gaan zitten? En wat doen die zorgpausen daar...?

foto: David Menidrey, Unsplash

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven