Opiaatgebruikers kraken geen auto's en beroven geen oude vrouwtjes
“Ruim 200.000 Nederlanders gebruiken langdurig verslavende pijnstillers als Oxycodon (...) Een onbekend aandeel van de langdurige gebruikers is problematisch verslaafd en zal via verslavingszorg moeten afkicken.”


Dat schreef de Groene Amsterdammer in 2019. Inmiddels zijn we zo’n twee jaar verder en bij de overheid is nog steeds niet bekend om hoeveel langdurig problematisch verslaafde gebruikers het gaat.


Kennelijk wordt het niet echt als probleem gezien. Begrijpelijk. Gebruikers van opiaten op doktersrecept gedragen zich over het algemeen rustig.

Ze kraken geen auto’s, veroorzaken geen overlast en beroven geen oude vrouwtjes. Ze houden zich koest en dat is mooi.

Op deze manier is de situatie, die al tientallen jaren stilletjes bestaat, goed onder controle te houden.


Langdurige gebruikers van opiaten kosten de samenleving zo goed als niets. Op de website van het Farmacotherapeutisch Kompas * kun je zien wat opiaten per dag gemiddeld kosten. Een merkloze Fentanyl-pleister met gereguleerde afgifte van 100 microgram (een zeer hoge dosis) kost maar 88 cent per dag.

Een merkloze morfinetablet met gereguleerde afgifte van 100 milligram heb je al voor €1.20 per dag.

Oxycodon? Een tablet van 75 milligram (pittig!) kost €1.41. Tramadol is helemaal goedkoop. En merkloze tablet met gereguleerde afgifte van 100 milligram kost de zorgverzekeraar maar 31 cent per dag. Pikant detail: voor de apotheek is de inkoopprijs van zo’n pil 6 cent (ex btw).


Kortom: het is veel voordeliger om langdurige gebruikers rustig te laten doorgebruiken, dan ze te helpen van opiaten af te komen. Al die extra kosten voor begeleiding, extra uren voor de huisarts, de verslavingszorg loopt vol… Welnee, niet aan beginnen! Het is al zo’n dure tijd voor de overheid.


https://www.groene.nl/artikel/200-000-nederlanders-gebruiken-langdurig-verslavende-pijnstillers


https://www.efarma.nl/pages/medicijnprijzen.htm?M=TRAMADOL+HCL+MYLAN+RETARD+TABLET+MVA+100MG+++++++++16856074&U1=0&H=1&UZOVI=7095&METHOD=BEREKEN#uitkomst


Foto: Gene Gallin, Unsplash

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven