top of page

Afbouwen met druppels

Binnenkort: afbouwen met oxycodon druppels

Tramadol

Wil je tramadol langzaam afbouwen, dan is overstappen op druppels de enige mogelijkheid, want de tabletten en capsules zijn alleen verkrijgbaar in doseringen van 50 mg en hoger. Je huisarts kan de druppels voorschrijven.

Tramadoldruppels wordt ook wel tramadoldrank of tramadolvloeistof genoemd. Het is allemaal hetzelfde.


Wanneer overstappen

Sommige mensen stappen al bij de maximale dagdosis tramadol van 400 mg over op druppels om af te bouwen, simpelweg omdat je met druppels kleinere afbouwstappen kunt maken.

 

Overstappen in de praktijk

• Wanneer je overstapt houd je dezelfde dosis aan van de druppels als wat je eerst gebruikte in tabletvorm. Zo kan je lichaam wennen aan de nieuwe toedieningsvorm. Als je merkt dat je lichaam weer in balans is, kun je de dosis gaan verlagen.

TIP
De druppels smaken vies en branden in je mond; de meeste mensen doen de druppels in een beetje water en nemen dat in.

 

BELANGRIJK

Als je gaat minderen houd je altijd vier innamemomenten (per dag) aan. Dat is omdat tramadol druppels maar 6 uur werken.
•  Bij vier innamemomenten heeft het lichaam de hele dag een gelijkmatige hoeveelheid tramadol in het bloed.
• Bij minder dan 4 innamemomenten krijg je steeds een ‘gat’ waarin de druppels zijn uitgewerkt, terwijl je de volgende dosering pas zes uur later gaat innemen! Artsen staan hier soms niet bij stil.

 

Bij afbouwen is het belangrijk dat je de dosis zo gelijkmatig mogelijk omlaag brengt.
• Je gaat dus niet één dosis (innamemoment) verlagen, maar je verlaagt ze allemaal evenveel.

 

Afbouwen met druppels volgens de Handreiking Afbouwen Opioïden

In de Handreiking Afbouw Opioïden van het IVM (Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik) vind je op bladzijde 19 een schema voor het afbouwen van tramadol druppels.
 

Veel artsen volgen dit schema, maar als je uitrekent hoeveel procent er per keer wordt geminderd, zie je dat het behoorlijk snel gaat.
 

Het schema begint met een vermindering van 10% maar al heel snel wordt dat 25% totdat je bij de stap van 20 mg naar 10 al zit op een vermindering van 50%.
Meestal gaat dit in het begin goed, maar hoe verder je komt met afbouwen, hoe moeilijker het wordt. Geen wonder, want de stappen waarmee je omlaag gaat worden steeds groter.

 

LANGZAMER AFBOUWEN met verdunde druppels via de apotheek
De enige manier om langzamer te minderen en toch je dosering gelijkmatig over de dag te verspreiden is de druppels te verdunnen. Je apotheek kan dit voor je doen. Zorg dat ze duidelijk vertellen hoe sterk de oplossing is die ze voor je gemaakt hebben en dat het voor jou duidelijk is hoeveel je moet gebruiken voor elk van de vier doseringen. En hoe je de dosering moet afmeten!

Zelf verdunnen
Verdunnen kan je ook zelf doen. Hiervoor heb je nodig een injectiespuit van 1 ml met een opzuignaald en een injectiespuit van 10 ml (verkrijgbaar bij de apotheek) en een schoon glazen flesje. Om langzamer te minderen ga je de tramadol niet meer uitmeten met druppels maar in milliliters.

LET OP: Zelf verdunnen vereist wel enige zorgvuldigheid. Als je van jezelf weet dat je niet handig bent in dit soort dingen, raadpleeg dan de apotheek. Een fout is gauw gemaakt! Ben je nog steeds onzeker, doe het dan niet.

Bijvoorbeeld
1 ml=100 mg tramadol. Verdun je dat met 100 ml water, dan heb je een oplossing van 1 ml=1 mg tramadol. (24 uur houdbaar in koelkast)

Werkwijze

Voordat je begint: plak een etiket op het flesje: VERDUNDE TRAMADOL!

Je zuigt met de grote injectiespuit 10 × 10 ml water op en doet dit in het flesje.

Vervolgens zuig je met de kleine injectiespuit met de opzuignaald 1 ml tramadol op en doet dat erbij. Vervolgens heel goed roeren. Deze oplossing is 24 uur houdbaar in de koelkast.

Je hebt nu een oplossing waaruit je iedere 6 uur de dosering die je nodig hebt kunt opzuigen met het 1 ml spuitje.


LET OP: wat je aan het eind van de dag overhoudt van de oplossing, gooi je weg. De oplossing is immers maar 24 uur houdbaar! Laat het niet zomaar in de koelkast staan, want tramadol is een opiaat. Als een kind (of iemand anders) het in handen krijgt, kunnen de gevolgen dramatisch zijn: een kind kan eraan dood gaan. Maar dat geldt natuurlijk voor alle medicijnen/ opiaten.

 


Minderen met percentages
Het minderen doe je niet met een vaste hoeveelheid, maar met percentages. Het voordeel hiervan is dat de hoeveelheid waarmee je mindert steeds lager (kleiner) wordt. Zo worden de afbouwstapjes ook steeds lager(kleiner)!

•   Je dosering verlagen doe je één keer per week of eens in de twee weken; het hangt van je persoonlijke situatie af.

 

•   Wanneer je je dosering verlaagt, doe je dat met 10% van de dagdosering die je op dat moment neemt.

 

Een voorbeeld
Stel dat je op dit moment 25 ml verdunde tramadolvloeistof gebruikt, dan ga je dat verminderen met 10%.

Je gaat dus naar een dagdosis van 25 ml minus 2,5 ml = 22,5 ml. Dit verdeel je over vier inname momenten. Dus dat wordt dan per innamemoment  5,62 ml (dat is 22,5 ml gedeeld door 4). Dit is natuurlijk niet te meten. Rond het een beetje af, of gebruik bijvoorbeeld 3 keer 5,5 ml en 1 keer 6 ml.

 

De volgende stap: na 1 week of na 2 weken
Ga bij jezelf na hoe je je voelt. Misschien gaat het goed en kun je na een week opnieuw verminderen. Je kunt ook een termijn van twee weken aanhouden, als je voelt dat je lichaam meer tijd nodig heeft om te wennen.

Nog langzamer afbouwen
Naarmate je dichter bij de nul komt kan er een moment komen dat je nog langzamer wilt afbouwen. Verminder dan de dagdosis niet langer met 10% maar met 5%.
 

 

Nogmaals: voor dit alles is enig rekeninzicht nodig. Als je twijfelt, raadpleeg dan ALTIJD de apotheek! Een fout is gauw gemaakt! Ben je nog steeds onzeker..? Doe het dan niet!


Vind je het lastig om de rekensommen te maken, dan kunnen wij je helpen. Stuur dan een mail naar contact@opiatenafbouwen.nl


Overstappen op taperingstrips
Mocht het afbouwen nog steeds niet lukken of zie je op tegen al die rekensommen, dan kun je overstappen op taperingstrips, bijvoorbeeld voor het laatste gedeelte. Met taperingstrips kun je veilig en verantwoord afbouwen in het tempo dat bij jou past.
 

Meer informatie over taperingstrips:
https://www.taperingstrip.nl

De bestelpagina voor tramadol taperingstrips: https://www.taperingstrip.nl/download/tramadol-tramal/


Disclaimer
Deze manier van afbouwen is niet wetenschappelijk onderzocht en niet per definitie betrouwbaar. De bovenstaande rekensommen zijn tot stand gekomen aan de hand van ervaringen van gebruikers en gezond verstand. Als je zelf tramadol wilt gaan verdunnen kun je altijd advies vragen bij je apotheek, als extra zekerheid.

Ook van je apotheek zul je alleen een ‘off label’ (niet officieel) advies krijgen. Helaas hebben de farmaceuten het zo geregeld dat het afbouwen van opiaten alleen ‘op eigen risico’ kan plaatsvinden.

bottom of page