Verslavingszorg

 
helpende hand

Als je het erg moeilijk vindt om zelfstandig te stoppen met  Oxycodon, Fentanyl of Morfine, dan is een afbouwtraject bij de verslavingszorg een logische vervolgstap.

Het woord ‘verslavingszorg’ klinkt je misschien afschrikwekkend in de oren. Je hebt deze pijnstillers op recept gekregen van je arts. Moet je dan nu ineens naar de verslavingszorg...?

Toch is dat niet ongewoon. Het merendeel van de mensen die bij de verslavingszorg een ontwenningstraject voor opiaten volgen, hebben die middelen ook  op recept gekregen. Maar ze slagen er niet in om onder begeleiding van de huisarts te stoppen. Als stoppen voor jou ook moeilijk is, ben je niet de enige.

 

Zo’n 10% van de langdurige gebruikers van opiaten belandt bij de verslavingszorg. Helaas komt men daar vaak pas terecht als de situatie al totaal uit de hand gelopen is. Jammer, want dat maakt het stoppen er niet makkelijker op.

 

De verslavingszorg beschikt over professionele kennis  en een ruime ervaring op het gebied van verslavende middelen. Dat kan een groot verschil maken in hoe het afbouwen voor jou verloopt.

Het kan ook zijn dat je kiest voor de verslavingszorg omdat het afbouwen onder begeleiding van je huisarts niet goed loopt. Blijf in ieder geval niet doormodderen als het afbouwen niet lukt.
 

Professionele kennis en ervaring

 

Stap voor stap

Wees niet bang dat je gelijk in een traject wordt geplaatst waar je je niet thuis voelt. Het gaat allemaal stap voor stap.

Eerst is er een intake om jouw situatie te bespreken. Daarin wordt besproken wat de verslavingszorg jou kan bieden en welke soort begeleiding en behandeling het beste past bij jouw situatie.

 

Mensen denken vaak dat een (lange) opname de enige mogelijkheid is, maar dat hoeft niet. Een ambulante behandeling kan heel geschikt voor jou zijn. Er is ook een ambulante detox.

 

    Ambulante behandeling

Een ambulante behandeling doe je vanuit je eigen huis, waarbij je intensieve professionele begeleiding krijgt via de instelling. Je hebt een eigen behandelaar waarmee je regelmatig contact hebt. Dat kan wekelijks zijn. Minder kan ook. Of vaker, als je daar behoefte aan hebt.

 

Met je behandelaar maak je afspraken over het tempo en de stappen waarmee je gaat afbouwen. Je hebt ook contact met een arts.

 

Verder bestaat ambulante zorg uit gesprekken, één op één en in groepen. Er zijn groepen met allerlei thema’s, tot hardloopgroepen aan toe. Daarnaast zijn er gesprekken met een psycholoog, indien nodig relatietherapie en ook is er aandacht voor terugval-preventie.

trap, sportschoenen
 

   Interne behandeling: opname

​Voor een opname kom je pas in aanmerking als je al een tijdje hebt geprobeerd te stoppen, maar er, om welke reden dan ook, niet in slaagt om van de opiaten af te blijven als je thuis blijft. Je behandelaar kan dan een detox aanvragen.

Bij een interne detox ga je ontwennen onder begeleiding van een verslavingsarts en een verslavingsverpleegkundige.

 

Een detox voor opiaten duurt ongeveer een maand. Daarin bouw je langzaam af. Om het afbouwen rustiger te laten verlopen en de ontwenningsverschijnselen tot een minimum te beperken, kan er medicatie worden voorgeschreven. Vaak is dat methadon, ook in combinatie met oxazepam en dergelijke. Als het nodig is, krijg je nieuwe medicatie voor pijnbestrijding.

Wanneer de detox is afgerond ga je terug naar je eigen behandelaar. Tijdens het vervolgtraject draait het om geestelijke ontwenning, want die moet dan nog beginnen. Er is aandacht voor het leren leven zonder opiaten en het omgaan met mogelijke terugvalsituaties.

  Interne detox

 
hand, bloem
 

Wat als je ook problemen hebt met alcohol? Of psychiatrische problemen?
 

In overleg met je behandelaar wordt gekeken naar je psychiatrische diagnose en hoe stabiel je in het leven staat. Je behandelaar beslist of eerst de opiatenverslaving moet worden aangepakt, of dat er eerst wordt gekeken naar de andere problematiek.

Er zijn ook dubbeldiagnose afdelingen. Als je psychiatrische problemen hebt, ben je vaak al bekend bij de GGZ. Van daaruit word je begeleid bij de afbouw van de opiaten.
Mocht dit niet lukken, dan neemt de verslavingszorg het tijdelijk over, of de afdelingen doen de behandeling gezamenlijk. Na het afbouwen ga je weer terug naar je eerste behandelaar.

Soms ontdekt de verslavingszorg een psychiatrische diagnose bij een cliënt. Dan kun je worden doorverwezen naar de GGZ.

 

De kosten van het afbouwen via de verslavingszorg worden vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekeraar. Let er wel op dat je naar een gecontracteerde instelling gaat, anders krijg je mogelijk niet alles vergoed. Controleer altijd hoe het zit met de vergoeding voordat je met een bepaalde instelling in zee gaat.

 

Voor een behandeling bij de verslavingszorg geldt het eigen risico. Je betaalt dus € 385 uit je eigen risico, of minder, naar gelang je al een deel gebruikt hebt.

 

Er zijn ook particuliere klinieken, die minder lange wachtlijsten hebben. Die vragen soms een eigen bijdrage. Check het van tevoren.

Kosten behandeling

 

Behandeling regelen

Je huisarts kan je aanmelden voor een behandeling, maar je kunt je ook zelf aanmelden bij een instelling naar keuze. Je hebt wel een verwijskaart van de huisarts nodig.

Zorg dat je je bijtijds aanmeldt, want vaak zijn er wachtlijsten bij de verslavingszorg.

 

Waar kun je terecht

Op AfkickkliniekWijzer.nl vind je een compleet overzicht van alle afkickklinieken in Nederland.

Je kunt een kliniek zoeken dicht bij jou in de buurt. Je kunt ook zoeken op klinieken die zijn gespecialiseerd in medicijnverslaving.

Bronnen: Gesprekken met verslavingsverpleegkundigen

Eigen onderzoek