Ervaringsdeskundigen over tramadol afbouwschema
Tramadol
Tramadol is een sterke morfine-achtige pijnstiller: het is een synthetisch opioïd. Het wordt voorgeschreven onder de namen Tramal, Tramagetic en Tradonal. De merkloze versie heet tramadol.
Tramadol is een zwakwerkend opiaat. Oxycodon, fentanyl en morfine zijn sterkwerkende opiaten. Over het algemeen is afbouwen en stoppen met tramadol makkelijker dan het afbouwen van de sterkwerkende opiaten. Toch hebben sommige mensen er veel moeite mee.
Wat doet tramadol met je lichaam
​Tramadol dempt de pijnsignalen in de hersenen: de pijn is er nog wel, maar je hebt er minder last van en je voelt je rustiger.
Als je begint met tramadol, schakelt het lichaam het eigen pijnbeheersingssysteem uit; de tramadol neemt de pijnbeheersingstaken over.
​
Wanneer je de tramadol gaat afbouwen, moet het eigen pijnbeheersingssysteem weer op gang komen. Dat kan soms lang duren. In de tussenliggende periode kun je veel last hebben van pijn.
Wanneer je tramadol een aantal maanden of jaren gebruikt, gaat het zich verbinden met eiwitten en vetweefsel in het lichaam. Hierdoor duurt het enige tijd voordat het middel helemaal uit je systeem is. Dit maakt de ontwenning lastiger.
Of je veel last zult krijgen van ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met tramadol is niet te voorspellen. De één kan na langdurig gebruik vrij gemakkelijk stoppen; de ander heeft na kortdurend gebruik al flink last van ontwenningsverschijnselen. Tramadol is en blijft een opiaat.​
De kans op verslaving aan Tramadol is klein...
                                     maar wel aanwezig
Langdurig gebruik tramadol
Lichamelijke gewenning
Hoe langer je tramadol gebruikt, en hoe hoger de dosering, hoe meer je lichaam aan het middel gewend raakt. Qua pijnbestrijding heb je steeds meer tramadol nodig om de pijn te onderdrukken en je goed te voelen.
Bron/link: https://www.thuisarts.nl
Geestelijke afhankelijkheid
​
-
Normaal gesproken is de kans op verslaving - het verlangen naar het middel en de sterke behoefte aan het middel om je goed te voelen - bij het gebruik van tramadol klein.
-
Toch komt geestelijke afhankelijkheid vaker voor dan je denkt. Tramadol ontspant het lichaam en geeft een prettig, rustig gevoel. Het innemen van je medicatie kan iets worden waar je naar uitkijkt. Zo kan verslaving er ongemerkt insluipen.
-
​Tramadol verzacht stress en eventuele problemen waar je misschien al eerder mee te maken had. Ook dit kan het gebruik extra aantrekkelijk maken - en het stoppen extra moeilijk.
-
Mensen die in het verleden al eens verslaafd zijn geweest, problemen hebben (gehad) met alcohol en drugs of een geestelijk of maatschappelijk onstabiele achtergrond hebben, lopen een groter risico op geestelijke afhankelijkheid.
-
Maar let op: verslaving kan iedereen overkomen.
Bron/link: https://www.ziekenhuis.nl
Redenen om te stoppen
-
Verminderde werkzaamheid
​Tramadol kan zijn werkzaamheid verliezen als je het langdurig (maanden of jaren) gebruikt. Als je dat merkt, bespreek dan met je arts of het zinvol is om te stoppen/ over te stappen op andere medicatie.
-
Gezondheidsschade
​
Bestaande gezondheidsklachten (o.a. epilepsie of lever- of nierfunctiestoornissen) kunnen in combinatie met tramadol verergeren.
​​
Gelijktijdig gebruik van alcohol, kalmeringsmiddelen, antidepressiva of antipsychotica kan de onderdrukkende werking van tramadol op het centrale zenuwstelsel versterken. Het dempende, verdovende effect op de lichaamsfuncties wordt als het ware verdubbeld. In het uiterste geval kan dat overlijden tot gevolg hebben.
Als je meer gebruikt dan de maximale dosis, dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.
Meer over het middel tramadol: www.farmacotherapeutischkompas.nl
Stoppen met tramadol
Mensen die tramadol kort hebt gebruikt (minder dan een maand), kunnen er meestal vrij gemakkelijk mee stoppen, zonder last te krijgen van ontwenningsverschijnselen. Mocht je tijdens het afbouwen toch tegen problemen aanlopen, kun je altijd het tempo wat verlagen en/of minderen met kleinere stappen.
​​
Rustig afbouwen is sowieso het minst belastend voor je lichaam en daarom verstandig. Ben je op leeftijd of heb je een kwetsbare gezondheid of een gevoelig lichaam, bouw dan extra voorzichtig af en las ruime pauzes in tussen de stappen omlaag.
Een langzamer tempo geeft je lichaam de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en tot rust te komen. Het helpt je lichaam eventuele ontwenningsverschijnselen te verwerken en weer zelfstandig met pijn om te leren gaan zonder de hulp van tramadol.
​
Als je het middel al langer gebruikt, is het belangrijk om je goed te informeren voordat je gaat afbouwen. Bespreek je plannen met je huisarts.
Deze kan eventueel tabletten in een lagere dosering voorschrijven, of tramadol druppels om extra langzaam mee af te bouwen, en zonodig medicatie tegen ontwenningsverschijnselen.
Begeleiding
De meeste mensen slagen er prima in om met begeleiding van de huisarts af te bouwen. Anderen bouwen af via de verslavingszorg, de pijnpoli of met hulp van de apotheek.
Wetenschappelijk is vastgesteld dat een afbouwtraject meer kans van slagen heeft wanneer het is opgesteld in overleg tussen de begeleider en patiënt en beide partijen erachter staan. Je arts/ apotheker speelt een belangrijke rol in jouw afbouwtraject.
Wat als het misgaat..?
Maar wat als jouw arts niet beschikt over de juiste kennis om jou te begeleiden?
Als het afbouwen niet verloopt zoals jij verwacht of gehoopt had?
Of als je een (onoverbrugbaar) conflict met je arts hebt?
Klik hieronder op Begeleiding: Wat als het mis gaat voor een overzicht van mogelijke oplossingen.
Rustig, veilig afbouwen
-
Afbouwen doe je in samenwerking met je huisarts, apotheker of begeleider. Maar zelf heb je hierin ook een stem. Lees de informatie op deze pagina goed door en blijf steeds opletten. Wees een mondige patiënt!
-
Hoe rustiger je afbouwt, hoe minder last je zult hebben van extreme ontwenningsverschijnselen.
-
Laat je lichaam het afbouwtempo bepalen. Ga je te snel, dan zul je meer last hebben van ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen kiezen er toch voor om snel af te bouwen. Dat is een keuze. Het gaat erom dat jij achter je eigen afbouwplan staat.​
-
Sommige huisartsen willen dat je te snel afbouwt. Dat is onprettig en onverstandig. Op de pagina Begeleiding: wat als het mis gaat kun je lezen wat je kunt doen.
Hoe kun je afbouwen
-
Kort werkende tramadol afbouwen
Ga je afbouwen met kortwerkende tramadol, houd dan rekening met de werkingsduur van het middel. Kortwerkende tabletten/capsules werken 6 uur. Daarna is het uitgewerkt en zit het lichaam als het ware 'zonder'. Voor een gelijkmatige bloedspiegel neem je de tramadol om de 6 uur.
Afbouwen doe je gelijkmatig verspreid over de dag. Doe rustig aan en kijk wat je lichaam aankan. Zolang je nog last hebt van ontwenningsverschijnselen, moet je niet verder omlaag gaan! De volgende stap omlaag zet je pas wanneer je je weer goed voelt.
​
Hoeveel je per keer omlaag gaat hangt af van hoe lang en hoeveel je het middel gebruikt hebt. Bespreek met je arts wat het beste is en pas desnoods tijdens het afbouwen de hoeveelheid aan.
Het laatste stukje afbouwen is altijd het moeilijkst. Heb je moeite met de laatste stappen, dan kun je overstappen op tramadol druppels.
-
Lang werkende tramadol afbouwen
Als je langdurig veel tramadol hebt gebruikt is het verstandig om eerst alle eventuele kortwerkende tramadol over te zetten op langwerkende. Hiermee ga je afbouwen.
Vervolgens kies je één innamemoment om te minderen. Bepaal zelf wat je prettiger vindt: eerst de ochtend dosis minderen of eerst de avond dosis.
​
Al naargelang hoe je je voelt kun je na twee weken de andere dosis verlagen. Zo ga je stapsgewijs omlaag.
Het laatste stukje afbouwen: hoe verder..?
Wanneer je op twee keer 50 mg zit, of misschien op één keer 50 mg, kun je met de reguliere capsules niet verder naar beneden, behalve in één keer naar nul. Wil je dat niet, dan kun je verschillende dingen doen.
-
Tramadol afbouwen met druppels
​Tramadoldruppels zijn heel geschikt om je dosering heel langzaam omlaag te brengen. Je bent immers niet meer gebonden aan de vaste hoeveelheid in een capsule.
Sommige mensen stappen over naar druppels voor het laatste stukje; anderen stappen al eerder over, omdat ze het prettiger vinden om met kleinere stapjes af te bouwen.
Ga naar Tramadol Afbouwen met Druppels om alles te lezen over:
-
Tramadol afbouwen met druppels
-
Tramadol afbouwen met verdunde druppels
​
-
Tramadol afbouwen met taperingstrips
​
Afbouwen met taperingstrips is de makkelijkste manier om je dosering heel langzaam af te bouwen; je krijgt je medicatie toegestuurd in een rol met voor elke dag een apart zakje met de dagdosis. Die kan heel fijn worden afgesteld. Helaas worden die alleen vergoed door zorgverzekeraar DSW, anders moet je ze zelf betalen.
-
Tramadol capsules openmaken
Sommige mensen maken de langwerkende capsules open en halen er steeds wat korreltjes uit. Zo kun je rustig steeds verder je dosis omlaag brengen. Let wel: dit is niet een methode die 'goedgekeurd' is door artsen/apothekers.
Het is echter wel een manier die gebruikt wordt om de grote stap van 50 mg naar nul makkelijker te maken. Let altijd goed op, want je wilt je niet vergissen! Vraag desnoods hulp aan iemand anders als je dit wilt doen.
​Ontwenningsverschijnselen
Ontwenningsverschijnselen zijn een bijverschijnsel van het afbouwen van opiaten, ook van het afbouwen van tramadol.
Je kunt last krijgen van depressieve gevoelens, onrust, trillen, diarree, hartkloppingen, loopneus, niezen, rillerigheid, koorts, zweten, slapeloosheid, branderige huid, spierkrampen, hoesten, verlies van eetlust, misselijkheid en maagkrampen. Ook oorsuizen komt voor. Als het goed is zijn de ontwenningsverschijnselen vervelend, maar overkomelijk.
​
Iedere keer als je dosering omlaag gaat, zul je daar wat van merken. Maar als het goed is, trekken de ontwenningsverschijnselen na een dag of 2, 3 weer weg.
​
Als de ontwenningsverschijnselen voor jou niet te verdragen zijn, dan is de kans groot dat de hoeveelheid waarmee je bent geminderd te groot is geweest. Het kan ook zijn dat de afbouwstap te snel is gevolgd op de vorige. Het kan natuurlijk ook een combinatie zijn.
Veel last van ontwenning?
Veel last hebben van ontwenningsverschijnselen is een teken dat je te snel afbouwt. Het kan ook zijn dat jouw lichaam tramadol snel afbreekt, waardoor het middel eerder uitgewerkt is.
Wat de oorzaak ook is: probeer je afbouwtempo zodanig aan te passen dat je zo min mogelijk last hebt van ontwenningsverschijnselen. Bespreek hebt met je arts.
Wat kun je doen
-
Je kunt je arts vragen om medicatie om de ontwenningsverschijnselen te verminderen.
-
Met behulp van de medicatie kun je de tijd doorkomen totdat het nare gevoel vermindert.
-
Neem geen tramadol erbij; alles wat je nu erbij gebruikt, moet je straks opnieuw afbouwen.
-
Blijf minstens twee à drie weken op dezelfde dosis, misschien drie weken. Dat heet 'stabiliseren'. Dit is heel belangrijk, want als je te snel weer gaat minderen, word je weer ziek.
-
Wacht voordat je verder gaat met afbouwen tot je lichaam er klaar voor is.
-
Spreek met je arts af dat je de volgende keer een kleinere stap omlaag gaat en dat er langere tijd tussen de stappen zit, om te voorkomen dat weer hetzelfde gebeurt.
-
Bedenk steeds: je hebt het middel langdurig gebruikt, dus waarom zou je je haasten? Hoe meer haast, hoe groter de kans op problemen!
Stoorzenders tijdens het afbouwen
Uit ervaringsverhalen blijkt dat bepaalde factoren regelmatig tot (grote) problemen leiden bij het afbouwen. Het zijn zaken waardoor mensen afhaken, stoppen met afbouwen, hun motivatie verliezen.
Heel erg zonde, want als het afbouwen mislukt kost het veel moeite om moed te verzamelen om de draad weer op te pakken. Het zijn vaak dingen die je van tevoren al kunt zien aankomen.
​
Bekijk de Top 7 van belangrijkste stoorzenders tijdens het afbouwen en wat je eraan kunt doen.