top of page
groen vlak staat voor rust en inzicht

Project Arts, Apotheker  in de FB Groep

Doel

Aanmelden

In het kader van het project Huisarts, Apotheker in de Groep geeft Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen te kijken in onze Besloten Facebookgroep Opiaten Afbouwen.
 

Deze afgeschermde groep telt ruim 220 leden die elk op hun eigen manier omgaan, soms worselen, met het afbouwen van oxycodon, fentanyl, morfine, buprenorfine, methadon of tramadol.
 

Wat maken deze mensen nu echt mee tijdens hun afbouwtraject? Welke problemen komen zij tegen? Wat gaat er goed? Wat gaat niet goed? Welke rol speelt de zorgverlener hierin? Je krijgt het eerlijk en open te horen. Dit is toch net even anders dan wanner je een patiënt/ cliënt in de spreekkamer of aan de balie hebt. 


 


 

Het project Huisarts, Apotheker in de Groep geeft zorgverleners de kans om de problemen rondom het stoppen van opiaten te bekijken vanuit het gezichtspunt van degene die het afbouwen zelf ervaart. 

Hiermee willen wij zorgverleners helpen om een (nog) betere behandelaar te worden, hun aanpak te finetunen en de eigen aanpak te vergelijken met die van collega's, via de verhalen die in de groep gedeeld worden.

Wij denken dat meer inzicht in de dagelijkse realiteit van het afbouwen kan bijdragen aan een beter begrip en een betere behandeling voor patiënten/ cliënten.
 

 

Deze uitnodiging is bedoeld voor  zorgprofessionals die in hun dagelijkse praktijk  te maken hebben met mensen die opiaten afbouwen, maar daarvoor geen specifieke opleiding hebben gevolgd. Denk hierbij aan huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers en pijnartsen.Door deze kans te creëren willen wij bijdragen aan meer kennis onder behandelaars, meer inzicht en meer begrip de zware weg die mensen die opiaten afbouwen moeten afleggen.

Onze groepsleden hebben zich unaniem uitgesproken om jullie de gelegenheid te geven om mee te lezen met hun meest persoonlijke, intieme verhalen. Juist zij zijn zich  bewust van de kennis die soms ontbreekt onder hun behandelaars. Hun doel is een betere behandeling voor iedereen die opiaten afbouwt. Wij als organisatie staan daar helemaal achter.

 

 

De toelating is aan bepaalde regels gebonden, omdat het gaat om toegang tot een Besloten Groep.
 

•          We laten uitsluitend professionals toe die de opgedane kennis in hun dagelijkse praktijk willen toepassen. Mensen die alleen “interesse” hebben worden niet toegelaten.

•         Twee weken voordat  je wordt toegelaten wordt je naam bekend gemaakt in de groep. Als een groepslid bezwaar heeft tegen toelating, bijvoorbeeld omdat je zijn/haar persoonlijke huisarts bent, dan kunnen we je niet toelaten.

•         Je moet schriftelijk bevestigen dat je geen namen en persoonlijke informatie uit de groep buiten de groep zult delen.

•         Na toelating word je geïntroduceerd in de groep. Je krijgt gedurende twee weken toegang.

•         Vervolgens ga je intuïtief te werk! Reageer wanner je zin hebt, leef mee, geef advies, beschrijf je onmacht, vertel over je eigen ervaringen, geef het op je eigen manier vorm. De groep wordt heel goed gemodereerd, dus je staat er niet alleen voor;)

•     Gedurende twee weken wordt op de pagina twee keer een kort ‘spreekuur’ gehouden. Jij kunt vragen stellen aan de groep en groepsleden kunnen vragen stellen aan jou.​ Dat wordt door ons georganiseerd en (informeel) in goede banen geleid.   

•        Na afloop van die twee weken vragen wij je om een kort stukje te schrijven over jouw bevindingen in deze groep. De stukjes worden toegevoegd aan de basisinformatie van Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen en gebruikt voor onze sociale media (eventueel anoniem). Later worden ze gebundeld in een boek.
 

•         Twee maanden na het deelnemen aan de groep nemen we nog een keer contact met je op om te horen hoe het toepassen van de informatie die je in de groep hebt opgedaan is verlopen.


 Meld je aan als jij belangstelling hebt om 

  • de ervaringen van mensen die het proces van opiaten afbouwen doormaken van dichtbij wilt leren  kennen en begrijpen 

  • jouw kennis over de dagelijkse praktijk van het afbouwen van opiaten te vergroten 

  • te horen wat mensen vertellen over de verschillende afbouwmethoden die  zoal gehanteerd worden en hoe men die ervaart.
     

Stuur een mail naar carol@opiatenafbouwen.nl. Daarna volgt een kort kennismakingsgesprek en wordt het vervolg in gang gezet.

Hoe werkt het

Voor wie* 

Waarom dit project?

bottom of page