TOP TIEN STOORZENDERS BIJ AFBOUWEN
Uit verhalen van ervaringsdeskundigen blijkt dat er een aantal factoren zijn die vaak tot (grote) problemen leiden bij het afbouwen. Het zijn zaken waardoor mensen afhaken, stoppen met afbouwen, hun motivatie verliezen.
Sommige stoorzenders kun je van tevoren zien aankomen, andere overvallen je. Denk bijtijds na over mogelijke oplossingen en wacht niet tot het water je aan de lippen staat.


Slapeloosheid
Slapeloosheid bij het afbouwen is een verschrikkelijke stoorzender. Iedereen heeft er last van - terwijl je je slaap juist zo hard nodig hebt.
Slaap vermindert stress, ontspant je spieren en helpt tegen pijn. Maar wat als je niet kunt slapen?
Als je gedurende twee, drie dagen maar een paar uur hebt geslapen, vraag je arts dan om een slaapmiddel voor kortdurend gebruik. Heb je na een dag of vier nog steeds niet geslapen, neem dan nogmaals contact op. Als het slaapmiddel dat je gekregen hebt onvoldoende werkt, vraag dan om iets sterkers!
Als je langer dan een dag of vijf niet slaapt kun je in een psychose belanden. Wees gerust, dit gebeurt niet zomaar, maar het is mogelijk. Je moet nu een effectief slaapmiddel krijgen!
​Let op: slaapmedicatie mag je nooit te lang achter elkaar gebruiken. Lees meer over slaapmedicatie


Ontwenningsverschijnselen
Clonidine helpt tegen ontwenningsverschijnselen zoals pijn, spierpijn, spierkrampen en rusteloze benen. In de verslavingszorg wordt het veel gebruikt. Het helpt ook om beter te slapen.
Niet iedereen mag clonidine gebruiken, want het heeft een bloeddrukverlagend effect. Maar als jij geen lage bloeddruk hebt, kan je arts het in principe voorschrijven.
Sommige artsen hebben nog nooit van clonidine gehoord. Als je arts er niet over begint, breng het dan zelf ter sprake!


Pijn
Pijn wordt erger als je gaat afbouwen. Voor mensen met chronische pijn kan dit het afbouwtraject helemaal verstoren of zelfs (bijna) onmogelijk maken.
​​
• Clonidine is het enige middel dat wat helpt tegen pijn bij afbouwen. Veel mensen hebben er baat bij. Lees meer over clonidine.
• Te snel afbouwen maakt pijn erger! Meer over het juiste afbouwtempo lees je op de pagina Afbouwschema
​
• Pijn wordt erger door de pieken en dalen die horen bij het gebruik van kort werkende opiaten. Tussen de innamemomenten is het opiaat uitgewerkt en daar reageert je lichaam op met pijn. Het kan verstandig zijn om over te stappen naar een langwerkend middel zoals buprenorfine.
• Ben je nog niet begonnen met afbouwen? Ga op zoek naar een pijnprogramma waar je kan leren hoe je om kunt gaan met pijn.
Lees meer op de pagina Chronische pijn, toch afbouwen


Craving, verlangen
Craving is het verlangen naar opiaten, het prettige, rustige gevoel dat ze geven. Het kan je op de meest onverwachte momenten overvallen en je afbouwtraject compleet verstoren.
Als je merkt dat je verlangt naar opiaten, zoek dan hulp bij de verslavingszorg. Dit betekent niet dat je moet worden opgenomen! Het betekent wel dat er een oplossing wordt gezocht voor het probleem; het laatste wat je wilt is terugvallen en later weer helemaal opnieuw moeten beginnen.
Sommige mensen worden overgezet naar suboxone; dit middel wordt al heel lang gebruikt in de verslavingszorg om het verlangen naar opiaten te onderdrukken. Het overzetten gebeurt intern.
Overzetten naar buprenorfine kan ook effectief zijn; dit kan ambulant gebeuren.​​

Stress

Afbouwen maakt je extra gevoelig voor stress. Het maakt je nerveus, ongeduldig, boos, geïrriteerd. Of misschien juist verdrietig en wanhopig.
Stress kan het afbouwen extra moeilijk maken of zelfs compleet doen mislukken. Stress kan te maken hebben met ruzie, zorgen om de toekomst, zorgen om anderen. Het kan ook te maken hebben met werkdruk, verwachtingen die anderen van jou hebben of verwachtingen jij van jijzelf hebt.
Als er dingen zijn die jou stress opleveren, bespreek dat dan. Dit soort gesprekken zijn niet leuk, maar wel noodzakelijk, want stress vreet energie. En die heb je juist hard nodig voor jezelf, om af te bouwen.
Misschien biedt therapie of een cursus omgaan met stress uitkomst. Bespreek het met je huisarts.


“Waarom kan je niet GEWOON stoppen…?“
Soms zijn er mensen in je omgeving die niet goed begrijpen hoe ontzettend zwaar het is om een opiaat af te bouwen. Misschien helpt het om ze wat informatie te geven, bijvoorbeeld:
• Oxycodon is net zo sterk als heroïne.
• Fentanyl is 50 keer sterker dan heroïne.
• Tramadol is een opiaat en alle opiaten zijn verslavend. Ook als je ze op doktersrecept krijgt.
​
Veel mensen kennen de serie ‘Dopesick’ , daarin kun je zien wat er gebeurt als je "gewoon stopt" met opiaten. Niet zomaar kunnen stoppen heeft niets te maken met gebrek aan wilskracht, maar met het middel zelf!
Ga met je familie, vrienden in gesprek hierover. Vertel over je afbouwplannen en vraag of ze je daarbij willen steunen. Het is niet kinderachtig om steun te vragen, maar juist heel dapper.
Je kunt ze de pagina Partners, ouders, geliefden, gezinsleden laten zien, of onze verzameling ervaringsverhalen van lotgenoten.
Lukt het niet om steun in je eigen omgeving te vinden, dan ben je van harte welkom bij onze besloten Facebookgroep Opiaten Afbouwen


Cold turkey stoppen
Misschien zijn er momenten dat je je zo ellendig voelt dat je het liefst al je medicatie uit het raam wil gooien en cold turkey stoppen, met de gedachte “dan ben ik er in één keer vanaf.”
Maar veel mensen hebben na een cold turkey last van ontwenningsverschijnselen die weken of maanden blijven hangen.
Wat niet iedereen beseft is dat cold turkey heel gevaarlijk kan zijn. Er zijn mensen bij wie het goed gaat, maar dat betekent niet dat het voor jou ook goed gaat. Hoe het voor jou uitpakt weet je pas wanneer je in de ambulance ligt.
Kies je toch voor cold turkey, neem dan onze veiligheidstips in acht. Die vind je op de informatiepagina Cold turkey.


Te snel minderen
Bouw niet te snel af! In het begin gaat het meestal wel goed, maar dat kan plotseling omslaan. Als je heel ziek wordt kan het lang duren voordat je daarvan hersteld bent.
Al met al levert snel afbouwen weinig tijdwinst op; misschien duurt het afbouwen zelfs langer. Ga naar de pagina Afbouwschema om te kijken wat een goed afbouwtempo is.
​


Twee middelen tegelijk afbouwen
Bouw nooit twee middelen tegelijk af, want als het afbouwen dan niet lukt, weet je niet aan welk middel het ligt. Bovendien zul je je waarschijnlijk dubbel ellendig voelen.
Als je opiaten wilt afbouwen en je hebt net een ander middel afgebouwd, geef je lichaam dan eerst de kans om te herstellen!
Je moet je minstens een maand echt goed voelen voordat je opnieuw gaat afbouwen. Vooral het afbouwen van antidepressiva is berucht om de lange hersteltijd: denk aan maanden!
Wil je behalve een opiaat ook een slaap- en/of kalmeringsmiddel afbouwen? Bouw dan de slaap- en kalmeringsmiddelen als laatste af, want tijdens het afbouwen van opiaten kan je veel baat hebben bij deze middelen.


Foute timing
Het afbouwen van opiaten kun je niet combineren met het starten van een nieuwe baan, het op je schouders nemen van een zware zorgtaak, het aangaan van nieuwe uitdagingen et cetera.
Tijdens het afbouwen heb je alle aandacht nodig voor jezelf.
Kies het juiste tijdstip om te gaan afbouwen en neem er de tijd voor. Denk niet, dat doe ik wel even tussendoor.

DRIE waarschuwingen
-
Epilepsie
Als je epilepsie hebt, ooit een epileptische aanval hebt gehad, of als epilepsie in de familie zit, bespreek dit dan met je arts voordat je gaat afbouwen. Te snel afbouwen kan namelijk een epileptische aanval triggeren.
Het is heel belangrijk dat je epilepsiemedicatie op orde is voordat je
begint met afbouwen. Bedenk dat als je moet overgeven, je misschien ook je anti epilepsie medicatie uitbraakt. Bespreek het met je arts!!
​
Als je arts voorstelt om (naar jouw mening) te snel af te bouwen, zeg dan nadrukkelijk dat je dat niet wilt, omdat je het risico loopt op een epileptische aanval.
Heb je een maagverkleining gehad? Dit kan gevolgen hebben voor hoe je anti epilepsiemedicatie wordt opgenomen. Voor jou is het EXTRA belangrijk dat je epilepsiemedicatie op orde is voordat je begint met afbouwen. Let OOK op overgeven!!
​
-
Bloedsuikers
Afbouwen of cold turkey stoppen kan invloed hebben op je bloedsuikers, die kunnen erg onstabiel worden. Zo kunnen je suikers ineens omhoog gaan terwijl je altijd mooi laag zat, of juist ineens nog lager worden.
Het is aan te raden je sensor goed in de gaten te houden of extra je waardes te prikken als je nog een meetapparaat met vingerprik gebruikt.
-
Hoge koorts
Koorts kan een ontwenningsverschijnsel zijn. Maar als je echt hoge koorts hebt en/of het blijft lang aanhouden en/of je vermoedt dat er meer aan de hand is, neem dan contact op met je huisarts. Laat controleren of je geen longontsteking hebt, of dat er misschien iets anders aan de hand is.
Ook als je iets anders ervaart waarvan jij vindt dat het vreemd of ongewoon is bespreek dat dan met je arts. Je kunt niet alles wijten aan ontwenningsverschijnselen!
_edited.jpg)
Lotgenotencontact
Onze Besloten Facebookgroep Opiaten Afbouwen is een veilige plek waar je anderen kunt ontmoeten die, net als jij, bezig zijn met afbouwen. In een warme, vriendelijke sfeer wordt informatie uitgewisseld en ervaringen gedeeld.
Geen Facebook?
Als je graag via een andere weg met lotgenoten in contact wilt komen, stuur een e-mail naar contact@opiatenafbouwen.nl