

In vier dagen ‘afbouwen’ van 50 mg oxycodon naar nul
Na een gedwongen cold turkey-op-recept van de huisarts volgt de ene terugval na de andere. Maar Nadine blijft vechten tegen de oxycodon, de
Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen deed onderzoek onder 164 mensen die een afbouwtraject voor opiaten-op-doktersrecept hebben afgerond of daar nog mee bezig zijn. Het onderzoek liep van 1 april 2024 tot 20 februari 2025.
Doel van het onderzoek was om na te gaan hoe deze mensen hun afbouwtraject en de geboden zorg (hebben) ervaren. Het resultaat zie je hieronder.​
Onder de pdf vind je een samenvatting van het onderzoek en aanvullende resultaten van het onderzoek.
Het Onderzoek Afbouwzorg Nederland 2025 onderzocht de persoonlijke ervaringen met de afbouwzorg van 164 respondenten die opiaten-op-doktersrecept afbouwen.
- Welke problemen kwam men tegen tijdens het afbouwen?
- Wat had het afbouwen draaglijker kunnen maken?
- Hoe wordt de afbouwzorg gewaardeerd door degene voor wie deze bedoeld is?
- Werd men respectvol behandeld?
• Extreme ontwenningsverschijnselen: 93 x genoemd: (57%)
• Onvoldoende begeleiding/steun tijdens het afbouwen: 91 x genoemd: (55%)
• Gebrek aan deskundigheid bij de arts : 76 x genoemd: (46%)
• Niet respectvol behandeld door de arts: 40 x genoemd: (24%)
• Onvoldoende aandacht voor pijn/lichamelijke klachten tijdens het afbouwen: 84 keer genoemd: (50%)
Huisartsen, pijnpoli’s/pijnartsen, apotheken en specialisten in het ziekenhuis scoren slecht op het gebied van waardering. Verslavingszorg ambulant en intern scoren veel beter.
Bij 8 mensen werd door de arts de abrupt stopgezet. Dit is gevaarlijk en onacceptabel.
30% van de respondenten voelde zich niet respectvol behandeld door hun behandelaar, met name bij apotheken en specialisten. Stigmatisering speelt hierin een rol.
Uitgaande van wat de 164 respondenten hebben ingevuld in dit Onderzoek doen wij de volgende aanbevelingen
• Bijscholing van artsen/ zorgverleners is noodzakelijk
• Er moet meer aandacht komen voor het verminderen van ontwenningsverschijnselen
• Meer maatwerk in afbouwschema’s; een meer patiëntgerichte aanpak
• Meer aandacht voor pijn en lichamelijke klachten tijdens het afbouwen
Zolang er geen kennis is over de doelgroep, kan er ook geen effectief afbouwbeleid gevoerd worden. Er zijn heel veel punten waarop verbetering kan en moet worden behaald. Om dit te realiseren moet allereerst onderzoek worden gedaan naar de effectiviteit van de huidige afbouwtrajecten.
Van daaruit kunnen stappen worden gezet om de afbouwtrajecten te verbeteren. Bij al deze zaken moeten ook mensen betrokken worden voor wie deze trajecten bedoeld zijn.
Hoe worden de huidigen afbouwtrajecten gewaardeerd door degenen voor wie deze bestemd zijn? De uitslag is uitgesplitst naar begeleider EN naar afgebouwd middel: oxycodon, fentanyl, tramadol, morfine, buprenorfine, methadon en suboxone. ​
Veel respondenten voegden na het invullen van het onderzoek een opmerking toe. Complete ziektegeschiedenissen, menselijke drama’s en trauma’s werden gedeeld; het waren soms meer persoonlijke noodkreten dan opmerkingen over de afbouwzorg. Het getuigt van een enorme behoefte om gehoord te worden.
Een overzicht van alle opmerkingen vind je hier.
In de PDF worden de resultaten van het onderzoek uitgebreid geanalyseerd en op basis daarvan worden aanbevelingen gedaan.​
Onderzoek Afbouwzorg Nederland onderzocht de ervaringen van 23 mensen die oxycodon afbouwden met taperingstrips. Heeft men het afbouwdoel bereikt, had men al eerder een afbouwpoging had gedaan, hoe lang gebruikte men de oxycodon voordat men ging afbouwen en: hoe tevreden was men over het afbouwen met taperingstrips? Klik hier
Onderzoek Afbouwzorg Nederland onderzocht de ervaringen van 16 mensen die overstapten van oxycodon naar buprenorfine om daarmee af te bouwen. Hoe ging het overstappen? Klik hier.
Ja. De derde onderzoeksronde van het Onderzoek Afbouwzorg in Nederland staat online. Je kunt deelnemen!