top of page

Taperingstrips voor oxycodon, morfine,  tramadol

TAPERINGSTRIPS
Antidepressant-withdrawal-tapering-strip

Afbouwen met taperingstrips 

Een taperingstrip is ‘medicatie op een rol’ voor een periode van 28 dagen, met in ieder zakje precies de juiste hoeveelheid medicatie die je voor één dag nodig hebt. De dosis gaat iedere dag een heel klein beetje omlaag. 

Het woord ‘tapering’ (spreek uit: teepering) komt uit het Engels en betekent afbouwen.

Taperingstrips worden op maat gemaakt

Het grote voordeel van taperingstrips is dat je heel secuur, met exact afgepaste hoeveelheden kunt minderen. Zonder taperingstrips is dit feitelijk onuitvoerbaar.  

Jaarlijks worden er een duizendtal strips
gemaakt voor het afbouwen van oxycodon, morfine en tramadol. De meeste mensen ervaren het afbouwen met taperingstrips als erg prettig. De strips worden speciaal voor jou op maat gemaakt.
 

De standaarddoseringen van opiaten zijn niet geschikt voor afbouwen met kleine stappen, omdat de dosering te hoog is. 

​

Bijvoorbeeld: Oxycodon wordt standaard geleverd in pillen van 5 mg. Maar in een taperingstrip kunnen doseringen worden gemaakt van 1 mg en zelfs 0.50 en 0.25 gr.  

Taperingstrips voor opiaten

​Taperingstrips worden uitsluitend op recept geleverd. Er moet een bestelformulier worden ingevuld en ondertekend door je huisarts. Sommige mensen printen het bestelformulier zelf uit en nemen het mee naar de arts. Deze hoeft het dan alleen nog maar te ondertekenen. Vervolgens kun je zelf het bestelformulier opsturen.​

Advies over afbouwtempo

Mochten jij en je arts niet goed weten welke afbouwschema voor jou het beste is, of mocht je tijdens het afbouwen vragen hebben, dan kun je advies krijgen door middel van telefonisch contact. Zie www.taperingstrip.nl

 

Op de site vind je ook voorbeelden van verschillende afbouwschema's en alle andere informatie die je nodig hebt.

Het voordeel van taperingstrips is dat je kunt
                                            afbouwen met hele kleine stapjes. 

Hoe werken taperingstrips

Bij “gewoon” afbouwen ga je om de zoveel tijd een stap omlaag - denk aan de traptreden op een trap.

  • Hyperbool afbouwen

Bij afbouwen met taperingstrips gaat het veel gelijkmatiger: de dosis gaat iedere dag een heel klein beetje omlaag. Dit gebeurt volgens een schema waarbij de stappen steeds kleiner worden, naarmate de dosis lager wordt. Dat heet hyperbool afbouwen.

 

Door gelijkmatig te minderen daalt de bezetting van de opiaatreceptor waarop de medicatie aangrijpt heel geleidelijk; daardoor heb je minder last van ontwenningsverschijnselen.

​

Hoe het precies werkt is moeilijk uit te leggen want het is nogal een technisch verhaal, maar in de praktijk werkt deze methode erg goed.

 

Mochten er toch ontwenningsverschijnselen optreden, dan ga je in overleg met je arts “stabiliseren“. Dat betekent dat je niet verder afbouwt, maar 1 tot-3 weken op dezelfde dosis blijft. Daarna ga je weer verder met afbouwen.

Wanneer beginnen met  taperingstrips ?

Dat is je eigen keuze; vaak speelt het al dan niet vergoed worden door de zorgverzekeraar een rol. De meeste mensen kunnen het eerste deel van het afbouwtraject redelijk afbouwen met de standaard verkrijgbare medicatie.

Maar hoe verder je afbouwt, hoe lastiger het wordt, omdat de stappen omlaag te groot zijn - waardoor je steeds meer last krijgt van ontwenningsverschijnselen.

Het laatste stukje afbouwen

Het laatste stukje afbouwen is altijd het moeilijkst. Hoe dichter je bij nul komt, hoe kleiner de hoeveelheid die je moet minderen. Maar met de standaarddosering krijg je dat niet voor elkaar. Veel mensen stappen voor het laatste gedeelte over op taperingstrips.


Anderen beginnen al eerder met taperingstrips.  Mocht je een erg gevoelig lichaam hebben en merken dat de standaard afbouwstappen voor jou te groot zijn, dan is dat een goede oplossing.

Als je besloten hebt dat je wilt afbouwen met taperingstrips, zorg dan dat je arts de strips op tijd bestelt, want het kan soms even duren voordat de bestelling klaar is.

In afwachting van de levering van de taperingstrips kun je eventueel stabiliseren, dus op dezelfde dosis blijven, om het lichaam wat rust te geven voordat je begint met afbouwen.

Op tijd bestellen

taperingstrips met duidelijke pillen_edi

Zelf monitoren

Bij de taperingstrips zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Zo kun je van dag tot dag zien hoe het afbouwen verloopt.
Daarmee help je zowel jezelf als je behandelaar om het afbouwen goed te regelen.

Belangrijk is dat je voor het afbouwen voldoende tijd neemt en  niet te snel probeert af te bouwen. Je kunt beter wat vaker stabiliseren dan te snel gaan; hoe rustiger het afbouwtempo, hoe minder last je zult hebben van ontwenningsverschijnselen.

Vergoeding 2025

De zorgverzekeraars van de DSW-groep (DSW, StadHolland, inTwente en SZVK) vergoeden taperingstrips voor het afbouwen van opiaten in 2025.

​

Standaard worden vergoed standaard drie taperingstrips  (= 3x 28 dagen = 84 dagen). Deze taperingstrips worden automatisch gedeclareerd bij DSW en hiervoor hoef je geen machtiging aan te vragen. Maar het is natuurlijk altijd verstandig om dit van tevoren even te checken!

 

Indien je afbouwtraject langer duurt dan drie strips dan kun je met een onderbouwing van je behandelaar een langere vergoedingsperiode (machtiging) aanvragen bij DSW.

​​

onderzoek taperingstrips

Onderzoek naar ervaringen met taperingstrips

Onderzoek Afbouwzorg Nederland onderzocht de ervaringen van 23 mensen die oxycodon afbouwden met taperingstrips. ​​

Twee van de respondenten gebruikten daarnaast nog fentanyl.

Hoe heb je het gebruik van taperingstrips ervaren?

  • Ik had minder last van ontwenningsverschijnselen

    dan met de standaarddoseringen: 10 x genoemd
     

  • Ik had meer last van ontwenningsverschijnselen
    dan met de standaarddoseringen: 3 x
     

  • Geen verschil met de oorspronkelijke dosering: 2 x

Is het afbouwen gelukt?

  • Het afbouwen is gelukt/ik heb mijn afbouwdoel gehaald: 13 x genoemd

  • Het afbouwen is niet gelukt: 1

  • Ik ben nog bezig: 9

Hoe lang gebruikte je oxycodon voordat je overstapte naar taperingstrips?

  • Minder dan een jaar: 3 x genoemd

  • Tussen 1 en 2 jaar: 2 x

  • Tussen 2 en 5 jaar: 9 x

  • Langer dan 5 jaar: 9 x

Had je al eens eerder geprobeerd af te bouwen?

  • Dit is de eerste keer: 13x genoemd

  • 2e/3e keer: 9

  • Vierde keer: 1

Conclusie

  • Taperingstrips maken voor de meeste mensen het afbouwen makkelijker en worden veelal positief gewaardeerd, ook al is niet iedereen tevreden over de grootte van de afbouwstappen. 

  • Nadeel: De kosten worden meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Opmerkingen van respondenten

"Werkt super met de taperingstrips. Ronduit belachelijk dat het niet vergoed word door de zorgverzekeraar."
 

"Begeleiding was goed. Ik had wel graag wat extra uitleg gehad over hoe het afbouwen zelf pijn triggert. Dat had het minder frustrerend gemaakt."
 

"De manier waarop de taperingstrip is opgebouwd, in het begin grotere stappen dan aan het einde, had ik graag anders gezien. Ik denk dat ik minder klachten had gehad als de gehele strip dezelfde kleine stappen had gemaakt."

Stapel pillen
  • Facebook

Lotgenotencontact

Onze Besloten Facebookgroep Opiaten Afbouwen is een veilige plek waar je anderen kunt ontmoeten die, net als jij, bezig zijn met afbouwen. In een warme, vriendelijke sfeer wordt informatie uitgewisseld en ervaringen gedeeld.

​

Ervaringen met taperingstrips

Links naar alle bronnen

Vereniging Afbouwmedicatie

De Vereniging Afbouwmedicatie zet zich al een aantal jaar in voor vergoeding van taperingstrips voor alle verslavende medicatie. Denk aan antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen, antipsychotica, anti-epileptica en dus ook opiaten. 

​

De Vereniging voert de strijd met rechtszaken, via de media en via de grote zorginstellingen. Opiaten Afbouwen werkt sinds kort samen met de Vereniging Afbouwmedicatie.

www.verenigingafbouwmedicatie.nl 

bottom of page