Taperingstrips voor Oxycodon, Morfine, Fentanyl, Tramadol

 
Tapering strip

Een taperingstrip is ‘medicatie op een rol’ voor een periode van 28 dagen, met in ieder zakje precies de juiste hoeveelheid medicatie die je voor één dag nodig hebt.

Foto:  Abigail James/The Pharmaceutical Journal

Het woord ‘tapering’ komt uit het Engels en betekent afbouwen.

De strips worden speciaal voor jou gemaakt en geleverd op doktersrecept.

Het grote voordeel van taperingstrips is dat je daarmee met hele kleine stapjes kunt minderen. Het is de beste manier om heel secuur, met exact afgepaste hoeveelheden, de dosering van je medicatie  te verlagen. Zonder taperingstrips is dit feitelijk onuitvoerbaar.  

 

De pillen die je meekrijgt van de apotheek zijn niet echt geschikt voor afbouwen met kleine stappen, omdat de dosering te hoog is. Je moet dan de pil in stukjes hakken, prakken of knippen. Dat is een vervelende, lastige bezigheid, waarbij je je bovendien makkelijk kunt vergissen.

Bijvoorbeeld: Oxycodon wordt standaard geleverd in pillen van 5 mg. Maar in een taperingstrip kunnen doseringen worden gemaakt van 1 mg. op een andere manier krijg je dat niet voor elkaar.

 

Hoe werken taperingstrips

Bij “gewoon” afbouwen ga je om de zoveel tijd een stap omlaag - denk aan de traptreden op een trap.
 

Bij afbouwen met taperingstrips gaat het veel gelijkmatiger: de dosis gaat iedere dag een heel klein beetje omlaag. Dit gebeurt volgens een schema waarbij die stappen steeds kleiner worden, naarmate de dosis lager wordt.

 

Door gelijkmatig te minderen daalt de bezetting van de opiaatreceptor waarop de medicatie aangrijpt heel geleidelijk, en daardoor heb je minder last van ontwenningsverschijnselen.

Hoe het precies werkt is moeilijk uit te leggen, maar in de praktijk werkt deze methode erg goed.

 

Mochten er toch ontwenningsverschijnselen optreden, dan ga je in overleg met je arts “stabiliseren“. Dat betekent dat je niet verder afbouwt, maar 1-3 weken op dezelfde dosis blijft zitten. Daarna ga je weer verder met afbouwen.

Kun je het beste gelijk beginnen met  taperingstrips ?

Dat kan, maar het is niet per se nodig. In de meeste gevallen kan je in het eerste deel van het afbouwtraject de gangbare  tabletten gebruiken. Maar hoe verder je afbouwt, hoe lastiger het wordt.

De laatste loodjes 

Het laatste stukje afbouwen is altijd het moeilijkst. Hoe dichter je bij nul komt, hoe kleiner de hoeveelheid die je moet minderen en dan kun je met de gewone tabletten in de problemen komen.  Mocht je hier vastlopen, dan kan het verstandig zijn om voor het laatste gedeelte over te stappen op taperingstrips.


Mocht je een erg gevoelig lichaam hebben, en al eerder merken dat het niet goed gaat, dan kun je eerder uitwijken naar taperingstrips. 

Zorg  dat je arts de strips op tijd bestelt, want het kan soms even duren voordat de bestelling klaar is. In de tussentijd kun je stabiliseren, dus op dezelfde dosis blijven, om het lichaam niet verder te belasten.

Taperingstrips voor opiaten

Jaarlijks worden er een duizendtal strips gemaakt voor het afbouwen van Oxycodon, Morfine en Tramadol. De meeste mensen ervaren het afbouwen met taperingstrips als erg prettig. Binnenkort komen er ook taperingstrips voor het afbouwen van Fentanyl.

 

Bestellen

Taperingstrips worden op recept geleverd, en moeten worden besteld door je huisarts via de website

Vergoeding

 

Behalve DSW is er geen enkele zorgverzekeraar in Nederland die een afbouwtraject met taperingstrips vergoedt. In een enkel geval is de vergoeding opgenomen in de ondernemings-cao.

Het wel of niet, of kort of langdurig gebruiken van taperingstrips is daardoor ook een geldkwestie.

 

Taperingstrips voor het afbouwen van opiaten  kosten ongeveer € 100 per maand. Mocht je het zelf kunnen betalen, dan is het zeker iets om te overwegen.

 

Meer informatie over de kosten  vind je op www.taperingstrip.nl.

Het grote voordeel van taperingstrips is dat je kunt afbouwen met hele kleine stapjes. 

 

Zelf monitoren

Peter Groot is ervaringsdeskundige en mede-initiatiefnemer van het project Taperingstrips. ‘Bij de taperingstrips met afbouwmedicatie zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag zelf moet invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Zo kun je van dag tot dag zien hoe het afbouwen verloopt.

Daarmee help je zowel jezelf als je behandelaar om het afbouwen goed te regelen. Belangrijk is dat je voor het afbouwen voldoende tijd neemt en  niet te snel probeert af te bouwen.'

 

Vereniging Afbouwmedicatie

De Vereniging Afbouwmedicatie zet zich al een aantal jaar in voor vergoeding van taperingstrips voor alle verslavende medicatie. Denk aan antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen, antipsychotica, anti-epileptica en dus ook opiaten. 

De Vereniging voert de strijd met rechtszaken, via de media en via de grote zorginstellingen. Opiaten Afbouwen werkt sinds kort samen met de Vereniging Afbouwmedicatie.

 

Het Tapering Project

Het Taperingproject staat onder leiding van ervaringsdeskundige en onderzoeker Peter Groot, in samenwerking met psychiater professor Jim van Os.

 

Samen zetten zij zich al jaren in voor het recht van patiënten om medicatie op een verantwoorde manier te kunnen afbouwen, indien nodig met behulp van afbouwmedicatie op maat, oftewel taperingstrips. Oorspronkelijk zijn taperingstrips ontworpen voor het afbouwen van antipsychotica, slaapmedicatie  en antidepressiva, maar inmiddels worden ze ook gemaakt voor opiaten.

Met veel dank aan Peter C. Groot, onderzoeker/ervaringsdeskundige bij het User Research Center, Universiteit Maastricht, en vrijwilliger bij de Stichting Cinderella Therapeutics.

 

Prof.dr. Jim van Os is voorzitter Divisie Hersenen, Universitair Medisch Centrum Utrecht.