top of page

Stoorzenders bij het afbouwen
​

Uit verhalen van ervaringsdeskundigen blijkt dat een aantal factoren tot (grote) problemen kunnen leiden bij het afbouwen. Het zijn zaken waardoor mensen afhaken, stoppen met afbouwen, hun motivatie verliezen. 

Belangrijk om hier van tijd tot tijd bij stil te staan en na te denken over mogelijke oplossingen. Wacht niet totdat het water je aan de lippen staat, want als het afbouwen eenmaal is mislukt is het heel moeilijk om de draad weer op te pakken.
 

Top 6 stoorzenders

​

   1. Pijn

Pijn is een vreselijk lastig probleem. Het kan het afbouwen enorm in de weg staan. Heb je nu al last van pijn, of verwacht je problemen met pijn? Zoek naar een pijnprogramma dat je kan leren beter om te gaan met pijn. Mensen die dit soort programma's hebben gevolgd, hebben er veel baat bij.
Lees meer over Pijn: terugkerende pijn, pijn door opiaatgebruik, pijn door afbouwen.

​

   2. Foute timing

Het afbouwen van opiaten kun je niet combineren met het starten van een nieuwe baan, het op je schouders nemen van een zware zorgtaak, het aangaan van nieuwe uitdagingen et cetera. Tijdens het afbouwen heb je alle aandacht nodig voor jezelf. Kies het juiste tijdstip om te gaan afbouwen.

​

   3. Te veel stress

Afbouwen maakt je extra gevoelig. Heb je nu al last van stress,  dan zal dat tijdens het afbouwen waarschijnlijk nog erger worden. Stress onder ogen zien is niet leuk. Maar doe je dat niet, dan kan het je afbouwtraject extra moeilijk maken of compleet doen mislukken. Bespreek het met je huisarts. Misschien is het tijd voor therapie of een cursus omgaan met stress. 

 

   4. Te weinig steun

Tijdens het afbouwen heb je steun en begrip nodig van je familie, je omgeving. Hiervoor is het nodig dat ze weten van je medicijngebruik. Heb je hier nog niet eerder over gepraat? Probeer dan het gesprek aan te gaan. Vertel ze over je afbouwplannen en vraag of ze je daarbij willen steunen. Het is niet kinderachtig om toe te geven dat je steun nodig hebt, maar juist heel dapper. Als je merkt dat ze je niet goed begrijpen, verwijs ze dan door naar deze website en/ of naar de Contactgroep Partners, Ouders van Opiaten Afbouwen.

Steun van iemand die uit eigen ervaring weet wat het betekent om opiaten af te bouwen kan enorm helpen. Je bent van harte welkom in onze Besloten Facebookgroep Opiaten Afbouwen.
 

   5. Twee dingen tegelijk afbouwen

Bouw nooit twee middelen tegelijk af, want als het afbouwen niet goed verloopt weet je niet door welk middel het komt. Slaap- en kalmeringsmiddelen bouw je pas af nadat je opiaten hebt afgebouwd, want slapeloosheid en onrust  zijn bijwerkingen van afbouwen. Zo heb je nog wat achter de hand.  Zorg dat er ruim tijd zit tussen het afbouwen van opiaten en andere middelen. Geef je lichaam de kans om te herstellen van het eerste afbouwtraject en plan dan pas het volgende.
 

   6. Verlangen, verslaving, craving

Voor sommige mensen is het prettige, rustige gevoel dat je krijgt van opiaten een belangrijk onderdeel van hun gebruik. Wees  eerlijk tegen jezelf.  Als je weet dat jij hier gevoelig voor bent, zoek dan hulp bij de verslavingszorg. Craving kan je overvallen op de meest onverwachte momenten en je afbouwtraject compleet verstoren. Een terugval is echt het laatste wat je wilt.

Meer over:
Verslaving
Verslavingzorg 

​​

bottom of page