top of page
gras en waterdruppels
Wat is tramadol

Wat is tramadol 
 

Tramadol is een sterke morfine-achtige pijnstiller: de basisgrondstof is opium, net als bij oxycodon en fentanyl. Het wordt voorgeschreven onder de namen Tramal, Tramagetic en Tradonal. De merkloze versie heet Tramadol.

Tramadol is een zwakwerkend opiaat, in tegenstelling tot oxycodon, fentanyl en morfine; dat zijn sterkwerkende opiaten. Over het algemeen is afbouwen en stoppen met Tramadol makkelijker dan het afbouwen van de sterkwerkende opiaten. Toch hebben sommige mensen er veel moeite mee.

Wat doet Tramadol met je lichaam 2?


Wat doet tramadol met je lichaam

Tramadol dempt de pijnsignalen in de hersenen: de pijn is er nog wel, maar je hebt er minder last van en je voelt je rustiger. Tramadol heeft geen genezende werking.

 

Als je begint met Tramadol, schakelt het lichaam het eigen pijnbeheersingssysteem  uit; de tramadol neemt de pijnbeheersingstaken over. 

Wanneer je stopt met Tramadol, moet het eigen pijnbeheersingssysteem weer op gang komen. In de tussenliggende periode, tijdens het afbouwen,  kun je  behoorlijk slecht voelen.
 

Wanneer je Tramadol een aantal maanden of jaren gebruikt, gaat het zich verbinden met eiwitten en vetweefsel in het lichaam. Daardoor duurt het langer voordat het middel helemaal uit je systeem is en het maakt de ontwenning lastiger. 

 

Of iemand last krijgt van ontwenningsverschijnselen bij het stoppen metTramadol is niet altijd te voorspellen. De één kan na langdurig gebruik vrij gemakkelijk stoppen; de ander heeft na een kortere gebruiksduur al flink last van ontwenningsverschijnselen.

Tramadol lijkt misschien onschuldig omdat zo veel mensen het gebruiken -  maar het is en blijft een opiaat. 

De kans op verslaving aan Tramadol is klein...
                                                                         maar wel aanwezig

Lichamelijke gewenning

Lichamelijke gewenning

LICHA GEWENNING

Hoe langer je tramadol gebruikt, en hoe hoger de dosering, hoe meer je lichaam aan het middel gewend raakt. Qua pijnbestrijding heb je steeds meer tramadol nodig om de pijn te onderdrukken en je goed te voelen.

Bron/link: https://www.thuisarts.nl

Geestelijke afhankelijkheid

Geestelijke afhankelijkheid

Geestelijke afhankelijkheid komt minder vaak voor dan lichamelijke. Toch kan het innemen van je medicatie  iets worden waar je naar uitkijkt. Tramadol ontspant het lichaam en geeft een prettig, rustig gevoel. Zo kan verslaving er ongemerkt insluipen. 

 • Normaal gesproken is de kans op verslaving - het verlangen naar het middel en de sterke behoefte aan het middel om je goed te voelen -  bij het gebruik van tramadol gering.
   

 • Maar mensen die in het verleden al eens verslaafd zijn geweest, problemen hebben (gehad) met alcohol en drugs of een geestelijk of maatschappelijk onstabiele achtergrond hebben, lopen een groter risico hierop dan mensen die dat niet hebben.

  Bron/link: https://www.ziekenhuis.nl

Redenen om te stoppen

Redenen om te stoppen
 

 • Tramadol kan zijn werkzaamheid verliezen als je het langdurig (maanden of jaren) gebruikt. Als je dat merkt, bespreek dan met je arts of het zinvol is om te stoppen/ over te stappen op andere medicatie.
   

 • Bestaande gezondheidsklachten (o.a. epilepsie of lever- of nierfunctiestoornissen) kunnen in combinatie met tramadol verergeren.

 • Gelijktijdig gebruik van alcohol, kalmeringsmiddelen, antidepressiva of antipsychotica kan de onderdrukkende werking van tramadol op het centrale zenuwstelsel versterken. In het uiterste geval kan dat overlijden tot gevolg hebben.
   

 • Als  je meer gebruikt dan de maximale dosis, dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.
   

Meer over het middel tramadol: www.farmacotherapeutischkompas.nl  

gras en veldkruiden

Als je gaat stoppen 

ALS GA STOPPEN

Dit moet je weten

Mensen die tramadol kort hebt gebruikt (minder dan een maand), kunnen er meestal vrij gemakkelijk mee stoppen, zonder last te krijgen van ontwenningsverschijnselen. Binnen 48 uur is de tramadol uit het bloed verdwenen. Mocht je tijdens het afbouwen toch tegen problemen aanlopen, kun je altijd het tempo wat verlagen en/of minderen met kleinere stappen.

Rustig afbouwen is sowieso het minst belastend  voor je lichaam en daarom verstandigBen je op leeftijd of heb je een kwetsbare gezondheid of een gevoelig lichaam, bouw dan extra voorzichtig af en las ruime pauzes in tussen de stappen omlaag. 


Een langzamer tempo geeft je lichaam de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie en tot rust te komen. Het helpt je lichaam eventuele ontwenningsverschijnselen te verwerken en weer zelfstandig met pijn om te leren gaan zonder de hulp van tramadol. 

Als je het middel al langer gebruikt, is het belangrijk om je goed te informeren voordat je gaat afbouwen. 

Dit moe je weten
Stoorzenders tijdens afbouwen

Stoorzenders tijdens het afbouwen

Uit verhalen van ervaringsdeskundigen blijkt dat bepaalde factoren regelmatig tot (grote) problemen leiden bij het afbouwen. Het zijn zaken waardoor mensen afhaken, stoppen met afbouwen, hun motivatie verliezen.

Heel erg zonde, want als het afbouwen mislukt kost het veel moeite om moed te verzamelen om de draad weer op te pakken. Stuk voor stuk zijn het dingen die je van tevoren kunt zien aankomen, en iets aan zou kunnen doen.
 

Bekijk hier de Top 6 van belangrijkste stoorzenders tijdens het afbouwen en wat je eraan kunt doen.
 

Begeleiding

Begeleiding
 

De meeste mensen slagen er prima in om met begeleiding van de huisarts af te bouwen. Anderen bouwen af via de verslavingszorg of met hulp van de apotheek.

Wetenschappelijk is vastgesteld dat een afbouwtraject meer kans van slagen heeft wanneer het is opgesteld in overleg tussen de begeleider en patiënt en beide partijen erachter staan. In de ideale wereld ga je ervan uit dat dit soepel verloopt. Maar de realiteit is soms anders.

 

Wat mag je verwachten van je arts

Je arts/ apotheker speelt een belangrijke rol in jouw afbouwtraject.  
Ga naar: Begeleiding: wat mag je verwachten
 

Wat als de begeleiding tekort schiet
- Wat kun je doen als jouw arts niet beschikt over de juiste kennis om jou te begeleiden?
- Of als het afbouwen niet verloopt zoals jij verwacht of gehoopt had?
- Als je het gevoel hebt dat jouw begeleiding te wensen over laat?
- Of als je een (onoverbrugbaar) conflict met je arts hebt?

Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen ontvangt regelmatig vragen over deze onderwerpen. Ga naar Begeleiding: Wat als het mis gaat  voor een overzicht van vragen en mogelijke oplossingen.

Wat als het mis gaat
Gras, lichtval, alles is groen
Afbouwschema tramadol

Afbouwschema tramadol

Het wordt aangeraden om eerst de tramadol af te bouwen tot vier innamemomenten van 50 mg per dag. Tramadol werkt 6 uur, dus zo heeft je lichaam de hele dag een gelijkmatige hoeveelheid in het bloed.

Vervolgens ga je naar drie innamemomenten, dan twee en tenslotte een. vervolgens stop je helemaal. Maar dit kan een grote uitdaging zijn.

AF MET DRUPPELS

Tramadol afbouwen met druppels

​Tramadoldruppels zijn heel geschikt om je dosering heel langzaam omlaag te brengen. Je bent immers niet meer gebonden aan de vaste hoeveelheid in een capsule.
Sommige mensen stappen over naar druppels voor het laatste stukje; anderen stappen al eerder over, omdat ze het prettiger vinden om met kleinere stapjes af te bouwen.


GA NAAR Tramadol  Afbouwen met Druppels  om alles te lezen over:

 • Tramadol afbouwen met druppels

 • Tramadol afbouwen met verdunde druppelsTramadol afbouwen met taperingstrips

Afbouwen met taperingstrips is de makkelijkste manier om je dosering heel langzaam af te bouwen; je krijgt je medicatie toegestuurd in een rol met voor elke dag een apart zakje met de dagdosis. Die kan heel fijn worden afgesteld. Helaas worden die alleen vergoed door zorgverzekeraar DSW, anders moet je ze zelf betalen.

GA NAAR Afbouwen met taperingstrips


 

Afbouwen met vtaperngstrips
Tips, adviezen

Tips en adviezen

 • Hoe rustiger je afbouwt, hoe minder last je zult hebben van extreme ontwenningsverschijnselen.
   

 • Laat je lichaam het afbouwtempo bepalen. Ga je te snel, dan zul je meer last hebben van ontwenningsverschijnselen. Sommige mensen kiezen er toch voor om snel af te bouwen. Dat is een keuze. Het gaat erom dat jij achter je eigen afbouwplan staat.

 • Houd tijdens het afbouwen rekening met de werkingsduur van tramadol. Tramadol vloeistof en tabletten/capsules werken 6 uur. Daarna is het uitgewerkt en zit het lichaam als het ware 'zonder'. Voor een gelijkmatige bloedspiegel neem je de tramadol om de 6 uur.
   

 • Sommige huisartsen willen dat je te snel afbouwt. Dat is onprettig en onverstandig. Op de pagina Begeleiding: wat als het mis gaat kun je lezen wat je kunt doen.

groene bladeren, lucht, bomen

Ontwenningsverschijnselen
 

Ontwenningsverschijnselen zijn een bijverschijnsel van het afbouwen van opiaten, ook van het afbouwen van tramadol. Je kunt last krijgen van depressieve gevoelens, onrust, trillen, diarree, hartkloppingen, loopneus, niezen, rillerigheid, koorts, zweten, slapeloosheid, branderige huid, spierkrampen, hoesten, verlies van eetlust, misselijkheid en maagkrampen. Ook oorsuizen komt voor. Als het goed is zijn de ontwenningsverschijnselen vervelend, maar overkomelijk. 

Iedere keer als je dosering omlaag gaat, zul je daar wat van merken. Maar als het goed is, trekken de ontwenningsverschijnselen na een dag of 2, 3 weer weg.

Als de ontwenningsverschijnselen voor jou niet te verdragen zijn, dan is de kans groot dat de hoeveelheid waarmee je bent geminderd te groot is geweest. Het kan ook zijn dat de afbouwstap te snel is gevolgd op de vorige. Het kan natuurlijk ook een combinatie zijn.

Wat kun je eraan doen
 

 • Het beste is om door te zetten; als je nu weer wat erbij zou nemen moet je dat straks opnieuw afbouwen. 
   

 • Je kunt je arts vragen om medicatie om de ontwenningsverschijnselen te verminderen.
   

 • Het beste is om nu minimaal  2 weken op deze dosering te blijven. Je wacht even met verder afbouwen. Dit heet stabiliseren.
   

 • Je gaat pas verder afbouwen wanneer je je een dag of tien weer normaal/redelijk goed voelt. Ga je te snel verder met afbouwen, dan word je opnieuw ziek.
   

 • Spreek met je arts af dat je de volgende keer een kleinere stap omlaag gaat en dat er langere tijd tussen de stappen zit, om te voorkomen dat weer hetzelfde gebeurt.
   

 • Bedenk: je hebt het middel langdurig gebruikt, dus waarom zou je je haasten? Hoe meer haast, hoe groter de kans op problemen!

Wat kun je ertegen doen
ONTW VER
grasspprieten, lucht, druppels water
Steun, (h)erkenning, lotgenoten
 • Facebook

Steun, herkenning, erkenning

De besloten Facebookgroep Opiaten Afbouwen  is een veilige plek waar je andere kunt ontmoeten die, net als jij, bezig zijn met afbouwen. In een warme, vriendelijke sfeer wordt informatie uitgewisseld en ervaringen gedeeld.
 

Naar de Facebookgroep

Ervaringen afbouwen tramadol

ERvaringe afbouwen tramadol
Links naar alle bronnen
Vrouw met vergrootglas


 

 • Wat is er nieuw op de site

 • Acties Belangenvereniging Opiaten Afbouwen

 • Voorjaarsprogramma webinars

 • En meer!

bottom of page