top of page

Oxycodon: cold turkey via de huisarts (1)

“Ik heb echt een verschrikkelijk probleem. Mijn huisarts stopt abrupt met het voorschrijven oxycodon… Afbouwen vindt ze niet nodig, ik kan gewoon stoppen, want die ‘spookverhalen’ over afkickverschijnselen kloppen niet. Als ik veel pijn heb, mag ik Naproxen gebruiken, maar voor oxycodon worden geen herhaalrecepten meer uitgeschreven."

De wanhoop staat op zijn gezicht te lezen

Dit schreef Tim* op de Besloten Facebookpagina van Opiaten Afbouwen .

“Het heeft nu lang genoeg geduurd", had de huisarts gezegd. "Je hebt nog voor 5 dagen, dus je kan elke dag de helft pakken, dan kom je precies uit."

Tim schrijft: "Ik gebruik al twee jaar 50 mg oxycodon per dag. Hoe ga ik dit bolwerken…? Hoe kan ik straks nog mijn werk doen? Moet ik oxycodon gaan kopen op de zwarte markt? Maar dat wil ik niet!” Waarom de huisarts van Tim ineens deze beslissing had genomen, was voor Tim niet duidelijk. In een tweede gesprek met de huisarts vroeg Tim het nogmaals. Dit keer kreeg hij een duidelijk antwoord: “Je komt over als een junk.” 

 Een cold turkey van oxycodon, via de huisarts

De handreikingen Afbouw Opioïden van het IVM zegt het volgende over het afbouwen van oxycodon: 10% afbouwen per week is de aanbeveling. Dat is een groot verschil met de werkwijze van de huisarts van Tim.  In de praktijk betekent dit een cold turkey van oxycodon, via de huisarts.

 

Tim vertelt mij dat hij een verantwoordelijke baan heeft als freelancer in een instelling voor verslavingszorg (nota bene). Hij vertelt dat hij op zijn werk niet durft te zeggen dat hij oxycodon gebruikt, laat staan dat hij zijn werkgever om hulp durft te vragen, nu hij in de problemen zit. Tim zit dus midden in de hulpverlening, maar kan zelf geen hulp vragen, vertelt hij. Hoe wrang is dat...?

Het is duidelijk waarom Tim niet over zijn oxycodongebruik durft te praten. Want als hij dat doet, wordt hij straks dan nog wel ingehuurd door die instelling? En met welke ogen kijken zijn collega's straks naar hem?

Voor Tim is het een verschrikkelijk dilemma. Want ook al gebruikt hij oxycodon niet voor de lol maar vanwege zware chronische pijn, hij gebruikt het wel. En ook al heeft hij er nooit om gevraagd om van het middel afhankelijk te worden, hij is het wel. Gevolg: stigmatisering in alle lagen van de maatschappij.


"Ik zit midden tussen de hulpverleners, maar ik kan geen hulp vragen."

Dit weekend is Tim's medicatie op en begint de cold turkey. Ik wil niets liever dan hem helpen, maar hoe? Als je huisarts je medicatie/oxycodon/opiaten stopzet, is dat zo ongeveer het ergste wat je kan overkomen. Je zit met een enorm probleem, want je kunt niet zomaar ergens anders aankloppen. Alle deuren zijn dichtgetimmerd. Het enige wat je kunt doen is hopen op een wonder. Het kwam goed met Tim, maar vraag niet hoe. Er ging een heleboel wanhoop, frustratie en radeloosheid aan vooraf.  En toen ineens... was er een oplossing.

  Lees verder: Oxycodon: cold turkey via de huisarts (2)  

Tim* is een gefingeerde naam

 


bottom of page