top of page

Jouw opiaten stopzetten: kan dat zomaar?


 de grootste nachtmerrie die er bestaat

Mag een arts een recept voor opiaten zomaar stopzetten? Het trieste antwoord is, ja. Het gebeurt regelmatig dat zware medicatie wordt stopgezet wanneer een huisartsenpraktijk wordt overgenomen, of wanneer je overstapt naar een andere huisarts. En soms zijn er huisartsen die, onder het motto van “het opiatengebruik moet omlaag worden gebracht ” plotseling overgaan tot het nemen van harde maatregelen.


Een groepslid van onze Besloten Facebookpagina Opiaten Afbouwen lijdt aan een chronische spierziekte, gedeeltelijke verlamming en ernstige zenuwpijn. Ze gebruikt al zes jaar morfine, elke dag zes injecties. Vlak voor het weekend kreeg zij te horen dat de morfine werd stopgezet en dat zij zich maandag moest melden voor een gesprek. Ineke gaf aan dat zij heel bang was voor ontwenningsverschijnselen, omdat ze de morfine al zo lang gebruikt. Maar daar had de arts geen boodschap aan. Voor iemand die opiaten gebruikt is plotseling stopzetten van de medicatie de grootste nachtmerrie die er bestaat. Volledig in paniek besloot Ineke via internet morfine te kopen, op de zwarte markt. Maar als je medicatie besteld via internet heb je geen enkele zekerheid dat er in het doosje ook echt zit wat erop staat.


 "Barbarisme in het kwadraat"

Mensen op onze Besloten Facebookpagina Opiaten Afbouwen reageerden geschokt, vol afschuw en medeleven: "Barbarisme in het kwadraat". "Wat een onkunde bij heel veel artsen op het gebied van afbouw van medicatie - schrikbarend!". "Het wordt tijd dat het roer omgaat en er verplichte bijscholing komt!"

We vroegen dr. Vincent Feis, verslavingsarts en lid van onze Medische Raad, of een arts een recept voor opiaten zomaar mag stopzetten. Zijn antwoord:

“Indien een arts tot de afweging komt dat bepaalde vorm van medicatie niet medisch noodzakelijk, niet zinnig/niet helpend, schadelijk of onverantwoord is, dan kan de arts besluiten om de medicatie niet (meer) voor te schrijven. Wanneer een bepaalde medicatie is gestart door een eerdere arts, dan is een nieuwe/vervangende arts niet verplicht om die medicatie over te nemen. Een dialoog tussen arts en patiënt is dan de beste manier om tot een passende oplossing te komen."


Een recept voor opiaten (of andere medicatie) plotseling stopzetten kan dus inderdaad zomaar. Dat het een nachtmerrie is voor degene die het moet beleven schijnt van minder belang te zijn.

Op de bijsluiter staat: 'Opiaten mogen niet zomaar gestopt worden." Waarom legt een arts deze waarschuwing naast zich neer?

Carol Vlugt, oprichter en woordvoerder van Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen: “Dit is schokkend, niet alleen vanwege het onbegrip, maar ook vanwege de achteloosheid die eruit spreekt. Het lijkt wel of zo’n arts denkt dat mensen deze medicatie voor hun plezier gebruiken.

Op de bijsluiter van opiaten staat trouwens de waarschuwing dat het gebruik nooit zomaar gestopt mag worden. Hoe kan het dan dat een arts deze waarschuwing zomaar naast zich neer kan leggen?"


Logo Opiaten Afbouwen
DOSSIER Opiaten Afbouwen: Het moet beter, het kan beter!

Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen werkt aan een DOSSIER met verhalen van mensen die in de praktijk hebben ervaren hoe fout het kan gaan met de begeleiding van een afbouwtraject voor opiaten.

Dit dossier brengen wij onder de aandacht van de makers van het zorgbeleid rondom opiaten in Nederland, artsenvereniging en deskundigen. Wij benadrukken dat het beleid rondom het afbouwen van opiaten verbeterd moet worden. Er gaat te veel verkeerd en patiënten zijn altijd de dupe. Het moet beter, het kan beter!

 

Lid worden van Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen

Door lid te worden van Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen ondersteun je ons bij onze activiteiten. En je geeft honderdduizenden mensen die nu en in de toekomst in Nederland opiaten afbouwen de kans op een beter, veiliger en menswaardiger afbouwtraject. Lid worden is in één minuut gebeurd! Lidmaatschap is gratis en anoniem. Meer lezen over Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen

 


bottom of page