top of page

Jouw opiaten stopzetten: kan dat zomaar?


 de grootste nachtmerrie die er bestaat

Mag een arts een recept voor opiaten zomaar stopzetten? Het trieste antwoord is, ja. Het gebeurt regelmatig dat zware medicatie wordt stopgezet wanneer een huisartsenpraktijk wordt overgenomen, of wanneer je overstapt naar een andere huisarts. En soms zijn er huisartsen die, onder het motto van “het opiatengebruik moet omlaag worden gebracht ” plotseling overgaan tot het nemen van harde maatregelen.


Ineke* lijdt aan een chronische spierziekte, gedeeltelijke verlamming en ernstige zenuwpijn. Ze gebruikt al zes jaar morfine, elke dag zes injecties. Vlak voor het weekend kreeg zij te horen dat de morfine werd stopgezet en dat zij zich maandag moest melden voor een gesprek. Ineke gaf aan dat zij heel bang was voor ontwenningsverschijnselen, omdat ze de morfine al zo lang gebruikt. Maar daar had de arts geen boodschap aan. Voor iemand die opiaten gebruikt is plotseling stopzetten van de medicatie de grootste nachtmerrie die er bestaat. Volledig in paniek besloot Ineke via internet morfine te kopen, op de zwarte markt. Maar als je medicatie besteld via internet heb je geen enkele zekerheid dat er in het doosje ook echt zit wat erop staat.


 "Barbarisme in het kwadraat"

Mensen op onze Besloten Facebookpagina Opiaten Afbouwen reageerden geschokt, vol afschuw en medeleven: "Barbarisme in het kwadraat". "Wat een onkunde bij heel veel artsen op het gebied van afbouw van medicatie - schrikbarend!". "Het wordt tijd dat het roer omgaat en er verplichte bijscholing komt!"

Kan een arts een recept voor opiaten zomaar stopzetten, vroeg men zich af. We vroegen Vincent Feis, verslavingsarts en lid van onze Medische Raad, of een arts dit zomaar mag doen. Hieronder zijn antwoord.

“Indien een arts tot de afweging komt dat bepaalde vorm van medicatie niet medisch noodzakelijk, niet zinnig/niet helpend, schadelijk of onverantwoord is, dan kan de arts besluiten om de medicatie niet (meer) voor te schrijven. Wanneer een bepaalde medicatie is gestart door een eerdere arts, dan is een nieuwe/vervangende arts niet verplicht om die medicatie over te nemen. Een dialoog tussen arts en patiënt is dan de beste manier om tot een passende oplossing te komen."


Een recept voor opiaten (of andere medicatie) plotseling stopzetten kan dus inderdaad zomaar. Dat het een nachtmerrie is voor degene die het moet beleven schijnt van minder belang te zijn.

Op de bijsluiter staat: opiaten mogen niet zomaar gestopt worden. Hoe kan het dat een arts deze waarschuwing naast zich neerlegt?”

Carol Vlugt, oprichter en woordvoerder van Opiaten Afbouwen: “Wij vinden dit schokkend, niet alleen vanwege het onbegrip, maar ook vanwege de achteloosheid die eruit spreekt. Het lijkt wel of zo’n arts denkt dat mensen deze medicatie voor hun plezier gebruiken.

Op de bijsluiter van opiaten staat trouwens de waarschuwing dat het gebruik nooit zomaar gestopt mag worden. Hoe kan het dan dat een arts deze waarschuwing zomaar naast zich neer kan leggen?"


* Om privacy redenen is de naam in dit verhaal gefingeerd.441 weergaven

Comentarios


bottom of page