top of page
  • Carol Vlugt

Dopesick in Nederland

We weten inmiddels allemaal wat de familie Sackler heeft aangericht met haar agressieve marketingtechnieken om oxycodon (in Amerika heet het Oxycontin) aan de man te brengen. Het menselijk drama achter de opiatenepidemie in Amerika zie je in de serie Dopesick, die sinds 17 maart jl. op Canvas wordt uitgezonden.Ook in Nederland zijn veel langdurige gebruikers van opiaten die geen passende zorg weten te vinden.

In Nederland is weliswaar geen opiatenepidemie, maar ook in ons land zijn er veel langdurige gebruikers. Het gaat om zo'n 300.000 mensen, die soms al tientallen jaren oxycodon of andere opiaten gebruiken. Deze mensen liggen niet halfdood op straat en zijn dus niet fotogeniek genoeg om er een serie over te maken, maar ze zijn er wel. Ook in Nederland spelen zich menselijke drama’s af.


Een opvallend verschijnsel is dat er momenteel, onder het motto “we moeten zo min mogelijk opiaten voorschrijven” plotseling veel huisartsen de kraan dichtdraaien. Langdurige gebruikers van oxycodon krijgen van de ene dag op de andere te horen dat ze geen medicatie meer krijgen.


Helaas komt het regelmatig voor dat huisartsen geen notie hebben of misschien gewoon niet willen weten van wat voor consequenties dat heeft voor deze patiënten. In de posts hieronder kun je lezen over de menselijke drama’s die hiervan het gevolg zijn. Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen doet onderzoek naar het afbouwen van opiaten in Nederland en hoe mensen hun afbouwtraject ervaren. https://www.opiatenafbouwen.nl/onderzoek-afbouwen-opiaten-in-nederland De uitslag van de eerste ronde wordt binnenkort gepubliceerd op de website en in onze Nieuwsbrief https://www.opiatenafbouwen.nl/nieuwsbrief-opiaten-afbouwen Tipje van de sluier: denk niet dat het hier in Nederland allemaal zo goed geregeld is, want dat is niet zo.... je zult schrikken van de uitslag.  


Dus laten we niet te veel tijd verspillen met gruwelen over de Amerikaanse crisis. Ook in in Nederland zijn mensen 'dopesick'.280 weergaven

コメント


bottom of page