top of page

Mijn huisarts had me nooit oxycodon mogen geven


Mijn gezicht is verborgen in mijn handen

Zo’n 10 jaar geleden ben ik hersteld van een alcoholverslaving en een eetstoornis die me bijna het leven heeft gekost. Mijn huisarts wist heel goed dat ik een zwaar verleden had wat betreft verslaving. Hij had me nooit oxycodon mogen geven - maar hij deed het toch. Ik heb bergen verzet om van mijn verslavingen af te komen en ik had eindelijk mijn leven weer op de rit. Maar de oxycodon wierp me terug in de tijd. Opnieuw voelde ik me een verslaafde. Ik ben Cindy. In 2021 kreeg ik verschrikkelijke rugpijn. Ik kon niet meer slapen van de pijn, ik kroop over de vloer om te proberen mijn rug maar te ontzien, huilend en kermend. Na het zoveelste telefoongesprek waarin ik mijn huisarts vroeg om een MRI, schreef hij oxycodon voor.

Huilend en kermend van de pijn

Eerst was ik opgelucht. Zou ik dan weer kunnen slapen? Bewegen? Ik kreeg kortwerkende oxycodon. Even was dat prettig, maar na twee uur knalde de pijn er weer doorheen. Toen ik dat aan de dokter vertelde, kreeg ik er langwerkende oxycodon bij. Toen er eindelijk een MRI plaatsvond, werd een zware hernia ontdekt.

Het hele fenomeen werd op mijn bord gegooid; het was mijn schuld

Waar de huisarts niet goed over nagedacht had was mijn verslavingsverleden. Maar het hele fenomeen werd op mijn bord gegooid. Het was mijn schuld. Zowel de huisarts als de apotheker behandelden me als een junk; ik kreeg voortdurend te horen dat ik moest stoppen. Als ik dan vroeg hoe, zeiden ze: met een afbouwschema. Maar dat afbouwschema heb ik nooit gekregen. In tegendeel, ik had steeds meer medicatie nodig. En dat werd steeds opnieuw voorgeschreven en geleverd.


Maar zelf wist ik dat dit niet oké was. Zelfstandig heb ik eerst de kortwerkende oxycodon afgebouwd naar nul. Toen de langwerkende nog. Gelukkig ontdekte ik via Google het bestaan van taperingstrips, afbouwmedicatie op maat. Mijn huisarts had er nog nooit van gehoord. Samen hebben we de bestelformulieren ingevuld.

Toen pas viel het me voor het eerst op dat mijn arts geen notie had van wat hij mij eigenlijk had voorgeschreven… en dat afbouwen een ware hel is.

Ik merkte dat mijn arts geen notie had van wat hij mij eigenlijk had voorgeschreven

Ik heb met taperingstrips een heel eind kunnen afbouwen; wat voelde ik me slecht. Voortdurend slecht. Paniek en boosheid, woede aanvallen, huilend op de vloer en zo wanhopig! Op het laatst was ik het zo zat dat ik de laatste 5 mg cold turkey eruit heb gegooid. Ik ben in één keer gestopt. Ik heb me schrap gezet, want ik wist dat het zwaar ging worden. Wat ik toen meemaakte had ik nooit kunnen bedenken.

Uit wanhoop wilde ik met mijn hoofd door het raam slaan

Ik wilde mijn hoofd door het raam slaan, zo verschrikkelijk wanhopig was ik. Ik liep panisch door het huis en wist niet waar ik het zoeken moest. Ondertussen was daar ook nog mijn partner, mijn gezin. Het was een verschrikkelijke tijd.


Ik wist dat het voorbij zou gaan, maar het duurde ze ontzettend lang. Na een maand voelde ik me eindelijk iets beter. Ik voelde me trots. Ik had het monster verslagen!

Nu ben ik een jaar verder.

Mijn verslavingsradertje weer is gaan draaien

Maar ik merk dat ik er nog steeds niet ben. De onrust en angst steken voortdurend de kop op en ik merk dat mijn verslavingsradertje weer is gaan draaien. Ik voel vaker zucht, verlangen; dit heb ik jaren niet ervaren. Ik weet dat ik moet vechten tegen deze demonen. En dat gaat me ook lukken.


Maar ik ben heel erg boos op mijn huisarts en de apotheker. Ze hadden me die oxycodon natuurlijk nooit mogen geven. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?


Eén ding weet ik zeker. Al die keren dat ik in de spreekkamer was, of aan de balie stond hebben die arts en die apotheker me nooit gezien.

 


Logo Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen

 

DOSSIER Opiaten Afbouwen: Het moet beter, het kan beter!

Het bovenstaande verhaal is afkomstig uit ons DOSSIER Opiaten Afbouwen . Met dit dossier brengen wij onder de aandacht van de makers van het zorgbeleid rondom opiaten in Nederland, artsenvereniging en deskundigen. Wij benadrukken dat het beleid rondom het afbouwen van opiaten verbeterd moet worden. Er gaat te veel verkeerd en patiënten zijn altijd de dupe. Het moet beter, het kan beter!

 

Lid worden van Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen

Door lid te worden van Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen ondersteun je ons bij onze activiteiten. En je geeft honderdduizenden mensen die nu en in de toekomst in Nederland opiaten afbouwen de kans op een beter, veiliger en menswaardiger afbouwtraject. Lid worden is in één minuut gebeurd! Lidmaatschap is gratis en anoniem. Lid worden is in één minuut gebeurd! Meer lezen over Belangenorganisatie Opiaten Afbouwen

 

댓글


bottom of page