top of page

Een terugkerend Kerstverhaal


Op Eerste Kerstdag 2020 pulkte ik het laatste stukje Fentanylpleister van mijn arm. Een paar dagen later wist ik het zeker: de ontwenningsverschijnselen bleven weg. Ik was er vanaf.


Wat was ik blij! Maar tegelijkertijd was ik woedend. Over de onkunde van mijn huisarts, over het feit dat niemand in staat was geweest mij uit te leggen hoe ik moest afbouwen, over het gebrek aan informatie, het gebrek aan eigenlijk alles - behalve verschrikkelijke ontwenningsverschijnselen. Afbouwtraject! Ongecontroleerd een berg af struikelen was een betere beschrijving geweest.

Ik was zo nijdig. Ik besloot dat ik dan wel van de opiaten af was, maar dat de opiaten nog lang niet van mij af waren! Ik besloot om er alles aan doen om te zorgen dat zo min mogelijk mensen in de toekomst de afschuwelijke weg zouden moeten gaan die ik had afgelegd.


Tijdens het afbouwen had ik een enorme berg informatie over opiaten verzameld. Ergens daarin moest zich het Grote Geheim bevinden, het antwoord op de vraag der vragen: hoe kun je afbouwen zonder knettergek te worden?

"De Vraag der Vragen: hoe kun je afbouwen zonder knettergek te worden?"

Ik begon al die informatie door te spitten en te sorteren. Want die moest op een website komen! Ik zag het helemaal voor me. Begrijpelijke, laagdrempelige informatie voor iedereen, tot in de puntjes gecheckt!

Na een hoop geploeter en met behulp van een paar vrienden is die site er gekomen: www.opiatenafbouwen.nl

Natuurlijk voelde ik me onzeker, want hoe zou de site ontvangen worden? Zouden deskundigen mij honend aan de kant schuiven? Zouden afbouwers mij compleet negeren? Wie denkt u eigenlijk dat u bent, hoorde ik ze in gedachten al zeggen.


Maar zowel deskundigen als afbouwers waren positief. Wat fijn dat je al die informatie bij elkaar hebt gebracht. Wat een goed initiatief! Al snel werd de website goed bezocht.


Via LinkedIn kwam ik in contact met zorgprofessionals die mij enorm hebben ondersteund – en dat ook blijven doen. Ze helpen mij met informatie en tips en brengen de website onder de aandacht van hun cliënten.


Via Facebook en de chatfunctie op de site zijn er contacten mensen die vragen hebben over afbouwen, die het vertrouwen in hun behandelaar zijn kwijtgeraakt of bang zijn om de eerste stap naar een afbouwtraject te zetten.

Pleister Pulk Dag!

Wij bieden een luisterend oor, tips en soms een doorverwijzing. En aandacht. Wij kennen de afbouwproblemen uit eigen ervaring, en dat schept een band. Het wordt gewaardeerd, en dat is fijn.


Eerste Kerstdag is voor mij ook Eerste Pleister Pulk Dag. Dat er nog maar veel mogen volgen!

222 weergaven0 opmerkingen
bottom of page